fredag 27 februari 2015

Starstruck

Den här koftan tänkte jag egentligen att jag själv skulle ha, men min syster fick syn på den och blev helt förälskad så nu gör jag den till henne.

Stickad i Kauni, en röd flerfärgad och en grå enfärgad, med stickor 3.

Mönstret är ett norskt stjärn-ytmönster som jag har satt ihop med gul-orange ränder. Utan dem hade det blivit betydligt tråkigare, de lyfter kompositionen.

Nu återstår en halv ärm, framkanter och halskant.

Jag har inte använt något mönster utan lagt upp så många maskor som behövs för att få rätt vidd, och minskat några för midja. Inte särsklt svårt faktiskt. 

Ärmkullen är kanske det svåraste, men om man vet hur en ärmkulle fungerar (inte så dumt att veta) så är inte heller det så knepigt. Och man kan ju alltid göra delarna helt raka om man vill. 

Möjligen, om tiden vill räcka till, kommer jag att skriva ner hur jag gjort...

söndag 22 februari 2015

Liten kofta - mycket jobb

Såå här i sportlovstider har jag haft tid att lägga lite extra jobb på monteringen på den lilla koftan. Det tog mig en hel dag att sticka kanter och sy fast band, men det blev rätt fint, minsann.


Jag började med att testa att sticka framkanterna innan jag klippte upp. Det var riktigt bra! Lätt att se att båda blev lagom långa - och lika långa. Så kommer jag att göra fler gånger, fast jag ska sy stickningar på maskin först.






Jag hade en avig maska i var sida på steeken, så traskanten fick vika sig utåt. Med dubbelvikt framkant kan man ju annars dölja den inuti kanten, men jag tycker den stör knapphålen då.








Sen sydde jag band över kanten, med riktigt små stygn så det blev nästan osynligt. Jag har fått lära mig att man alltid syr uppåt och nu vet jag varför: bandet ligger inte still utan kryper åt fel håll annars. Det kommer jag inte att göra om!








Det röda bandet (från Sätergläntan) lyser verkligen upp, och som tur är märks det inte så mycket att de faktiskt blev olika långa eftersom jag sydde ena bandet i fel riktning...







Knapphål i stickat tycker jag är riktigt knepigt. Jag plockade fram mina gamla material från textillärarutbildningen och där stod att fina knapphål kräver mycket övning. Så sant... Jag tror jag drar lite för hårt så nästa gång ska jag prova att ändra handlaget.






Färdigt resultat:


söndag 15 februari 2015

Nost

Det ser ut att funka bra med minskningar varje varv några gånger för att få rätt ärmhålsdjup!

Nu väntar jag bara på att den ska torka så jag kan virka framkanten.

Om någon tänker 'men vad gör hon' när jag har blockat även resåren, så är det ju en sund tanke. Tyvärr blev resåren för indragen med tanke på längden på koftan, så jag tror det blir snyggare att få ut den. 

Man brukar ju annars inte blocka resår, men jag har läst EZ och tänker: Be fearless!

Mönstret heter Nost, från Knitting with Icelandic Wool. 
Stickat i 7 Bröder med stickor 4.
Snabbstickat var det, jag började i fredags!

lördag 14 februari 2015

Knitting without tears

Min bloggande kompis Fröken Slöjd berättade härförleden att  hon läser Elizabeth Zimmermans bok Knitting without tears vilket fick mig att plocka fram den från hyllan för att kolla om hon hade något tips kring raglanminskningar.

(Kostar 138 kr på Adlibris, fantastiskt billigt!)




Bokens synnerligen tråkiga formgivning till trots visade det sig att den möjligen borde hetat Knitting with laughter istället!

Den ena dråpliga formuleringen efter den andra fick mig att skratta högt, hör bara:



Om att sätta halsmaskorna på en tråd och sticka fram- och tillbaka: "When you come to the stitches on the thread, you will of course stop with a hickup, as you can go no further."

Om att bestämma storlek: "Pay no attention to your 'size', be it 7, you enviable creature, or 54 1/2."

Om att kolla masktätheten: "...it is important to do it accurately and conscientiously. Otherwise you may sup the porridge of regret with the spoon of sorrow."

Om takten på raglanminskningar beroende på garnets tjocklek: "Contrary to superstition, the rate of decrease for the shoulders is the same for any type of wool and any gauge."

Om jag fick några tips? Jodå. Mitt problem är att jag har så många maskor efter att ha förenat ärmar (som jag nog gjort lite för vida) och kropp så att raglandelen blir för lång.

Zimmerman säger att man först ska sticka 3 - 5 cm utan minskningar beroende på hur djupt ärmhål man vill ha, så jag tänker att man nog kan göra tvärtom och minska varje varv några gånger för att istället minska djupet på ärmhålet.

När man stickar isydd ärm gör man ju minskningar efter den inledande avmaskningen i ärmhålet, så det borde funka. Jag kopplar in min egen hjärna och testar! 


fredag 13 februari 2015

Hur tänker djur?

Jag har hört att det går att ha många tuppar i en flock - men inte två stycken ihop. Detta har nu bekräftats i min hönsflock.

Jag har nämligen en ungtupp som var för liten när det var slakt och som därför fick gå kvar och växa till sig och som är uppenbart utstött ur flocken. Till en början gick han ut bara när de andra var inne, och satt ofta längst upp på pinnarna istället för att gå med de andra.

Sen började han hoppa upp på staketet och satt där länge och väl och tittade ut över världen utanför. 

Det tog ett tag innan han vågade flyga över till andra sidan, men sen började han flyga ut det första han gör på morgonen.

Märkligt nog har han ännu inte fattat att det går att flyga över från andra hållet också. Mot kvällningen spatserar han istället oroligt utanför tills jag öppnar grinden för honom. Undrar hur hans hjärna fungerar...


söndag 8 februari 2015

Tvillingtröjor #2

Mamman till släktens tvillingar vill gärna ha sådana här tröjor till pojkarna så jag räknar med att sticka såna några år framöver. Får se hur länge jag klarar att förnya motivet med ilka tekniker!

De här har jag stickat på stickmaskin och sen stickat resår för hand. Broderad text den här gången.


Det finns en liten kille till, bara drygt 3 månader men snart lika stor så jag tänkte göra en sommartröja till honom också, när jag ändå är igång med stickmaskinen. Jag har nämligen ett försvarligt lager av bomullsgarn 8/4...

Tänkte göra en fana-tröja, fast jag har gjort om stjärnan så det inte är mer än 3 maskor mella färgerna eftersom man inte (såvitt jag vet) kan sno garnerna på maskinen. Jag har bara en enkel Knittax handstickningsmaskin, men det räcker rätt långt

måndag 2 februari 2015

Ufo #2

Det här är i ärlighetens namn inte det absolut bästa jag stickat. Mönstret är Kria från Knitting with Icelandic Wool, men jag har gjort den rak istället för lätt A-formad. Inget snilledrag.

Och jag har stickat alldeles för löst, med stickor 4. Egentligen skulle det vara nr 5 till garnet,  Drops Loves You (4 tror jag) men det jag har kvar kommer jag att sticka med 3:or.

Dessutom har jag valt att sticka mönster som ju alltid blir bättre, mer distinkt, i lite fastare stickning.

Jag har gjort den här modellen tidigare och det blev jättebra. Det är min stickning som inte blev så lyckad.

Som tur är växer barn snabbt så vi kan snart lägga detta missöde till historien!