måndag 30 juni 2014

Turkiska mönster

Från en bok med turkiska strumpor har jag plockat upp de hör mönstren. Bra att sticka eftersom det inte är mer än 3 maskor i varje färg innan det växlar.

De turkiska strumporna har annan häl, men jag gjorde en vanlig häl. Fast originalet hade varit bättre för då kan man ha samma mönster under foten också och det hade blivit snyggare.

På den ena av det här paret har jag stickat fel så det står härliga till... Mönstret var faktiskt lättare att villa bort sig i än jag trodde, fick hålla tungan rätt i mun och kontrollera hela tiden. Nummer två blev rätt!



Garnet är Svarta Fårets Raggsocksgarn. Det håller ganska bra och går fort att sticka med eftersom det är lite grövre. Jag har använt stickor 4 fast det står 5 på banderollen. Stickar alltid strumpor i lite tunnare stickor så blir det bättre kvalitet på strumporna.

söndag 29 juni 2014

Perfekt sommartröja!

Jag har stickat tröjan "Släktingen" i Leinen-Los från Shoppel-Wolle, ett garn av 70 % lin och 30 % ull. Tänkte att det kunde vara en bra blandning för svala svenska somarkvällar och det är det minsann! Oerhört behaglig kvalitet!

Det gick inte åt alls så mycket garn som jag trodde. Köpte 7 nystan à 100 g och har 305 gram kvar! Ganska exakt 4 nystan med andra ord, fast jag rekommenderar 5 nystan för säkerhets skull.

Släktingen och Arvingen (mönster finns att köpa på Ravelry) är ett mellanting mellan poncho och tröja och därmed löst sittande. Jätteskön att ha på sig!

Jag tror att jag stickade raglandelen lite kortare än beskrivningen, för att den skulle funka lite bättre att använda.


lördag 28 juni 2014

Strumpor med gamla nordiska mönster

Jag tröttnade på strumpmönster med långa flotteringar i både mönster- och bottenfärg eftersom det inte flyter så bra utan blir lite jobbigt att sticka mönstret. Jag tycker det är jättekul att sticka strumpor, men då ska mönstret flyta bra också.

Så, jag tog gamla nordiska mönster med max 3 maskor i samma färg mellan växlingarna. Riktigt kul att sticka! Jag har stickat i garnet 7 bröder som finns på Rusta och är ganska billigt. 

Det är också ett av de bästa sockgarnerna tycker jag. Eftersom jag använder dem som innestrumpor sliter det ganska mycket och vissa garner har inte hållt mer än två veckor. Det här garnet klarar ett halvår!

De här ska jag ge bort. Mönstret är från öländska vantar. Det finns ju också i en salig massa variationer. Jag har stickat fel, men det är faktiskt lite svårt att hitta det.




De här ska jag ha själv. Mönstret finns på en tröja i boken "Sticka efter gamla nordiska mönster" och jag har gjort en kofta i det förut. Gillar verkligen det här mönstret och tycker det blev bra på strumpor också.



lördag 14 juni 2014

Strumpor i god tid!

Det har varit tyst ett tag här, men nu är jag klar med min uppsats (skööönt!) och är tillbaka.

Håller på att sticka strumpor inför vintern, i riktigt god tid för en gångs skull. Det här mönstret från Drops funkade bra förutom att mönstret bak inte var centrerat (till höger på bilden).

De andra är också ett Drops-mönster, men det svor jag åt rätt ordentligt. Svårt att lära sig mönstret och konstig beskrivning. Eftersom jag ju faktiskt inte behöver beskrivning till strumpor så har jag beslutat att sluta läsa dem. Och att sticka mönster utan långa flotteringar i båda färgerna, då flyter det bättre och det är roligare att sticka. Vet precis vad jag ska göra, kommer i senare inlägg.





.