tisdag 25 februari 2014

Klippt!

För första gången har jag stickat runt hela vägen upp till axlarna och sedan klippt bort för halsen. Fördelen är så klart att man slipper sticka mönstret med aviga varv.

Jag är, som många andra, lite rädd för att klippa i stickat - men det beror nog på ovana. Det går nämligen väldigt bra och det är alls inte svårt eller risk för att maskorna löper upp.








Axlarna har jag stickat ihop från rätsidan för jag gillar markeringen som blir.











Nu kan jag prova var randen på ärmarna kommer i förhållande till tröjan.

Resultatet blev att jag ska riva upp några varv och göra det röda mönstret någon cm till.

Jag brukar inte riva upp i onödan, men ibland är det värt det.






Det är oerhört svårt att fotografera vissa röda färger, i synnerhet med mobilen. När koftan är klar ska jag använda en bättre kamera och försöka få det lite mer rättvisande. Klart bättre i verkligheten...


söndag 23 februari 2014

Ecclefechan Mitts från Kate Davies

De här kan man ju inte motstå! Kate Davies gör jättefina saker och hennes nya halvvantar är fantastiska. Mönstret finns att köpa på Ravelry.

Jag hade svart garn i lämplig grovlek hemma, men inget vitt så jag tog ett ljusbrunt istället. Så jag kunde lägga upp direkt.

Jag tycker det är rätt bra att ha ett litet sticke på gång, ett som är lätt att ta med sig lite överallt.


fredag 21 februari 2014

Om tankebrefiad stickning...

Jag var på stickkafé igår och gjorde klart livet på norskkoftan. Idag har jag spänt upp den.

Nu har jag faktiskt lite bekymmer med att få randen på ärmen på samma ställe så det matchar när det är klart. Kan inte rätta mig efter beskrivningen eftersom jag ändrat måtten. Jag har än så länge gått på ögonmått och hoppas det funkar. Någon som har något bra tips?


Jag fick höra en del om det där med tankebefriad stickning igår kväll... Så här tänker jag: Något som är rakt upp utan insvängningar eller annan formstickning och mönster som upprepas utan krångliga rapporter.

Mönstret på den här är faktiskt mycket enklare än det kanske ser ut: 3 av ena färgen och 1 av andra färgen som upprepas precis varje varv (i alla fall på delen med beige botten).

För den som inte är så van att sticka med två färger kan det så klart se mer avancerat ut, men jag lovar: Prova och du förstår vad jag menar!

Det kan ju faktiskt vara lite knepigt att välja lätta mönster innan man riktigt vet vad som är lätt och vad som är krångligt, i så fall kan ju det här vara ett litet tips i all välmening: titta efter korta rapporter utan större variationer.

Trots allt detta lyckades jag ändå röra till det enkla projektet... Jag har räknat fel på fram- och bakstyckets maskor... Fast det är inte värre än att det nog blir en användbar kofta i slutändan!

Jag får välupprepa mitt eget lilla mantra: Efter snart 40 år av stickning har jag ännu inte stickat något helt felfritt. Det är inte hela världen (det finns ju faktiskt mycket värre saker här i världen).





onsdag 19 februari 2014

Norsk kofta

Så typiskt att bli sjuk när det är sportlov. Jag som hade en del att göra.

Nu har jag istället tillbringat ett par dagar i soffan med stickning. La upp nytt eftersom min förkylda hjärna behövde något tankebefriat.

Mönstret är en gammal skidtröja i ny tappning från boken  Strikk på nytt. Jag gör det till en kofta.
Och andra färger. Man har ju ett lager så jag använde färger som fanns hemma.

tisdag 18 februari 2014

Babynest

Min systerdotter har fått tvillingar och önskade sig babynest. De är visst väldigt populära nu för tiden, och det kan jag förstå. Ingen risk att babisen ramlar ner, ombonat och mysigt.

Jag har inte träffat dem än, men fick höra att de trivdes väldigt bra i nesten! Kul! Särskilt som de faktiskt var lite trixiga att sy. Beskrivning finns här.


måndag 17 februari 2014

Nya tuppen

Här är min nya tupp som förhoppningsvis ska bli far till ett antal kycklingar. Axelsson heter han. Renrasig Orpington.

Hönsen är vid det här laget en salig blandning, långt ifrån renrasiga. Det viktigaste är att de är genetiskt friska och goda äggläggare. Och så vill jag att de ska vara lite stora så det är lönt att slakta tupparna.

söndag 16 februari 2014

En som vill ruva

En av mina hönor har fått för sig att börja ruva så här tidigt på året. Hon ligger platt och väldigt tungt mot golvet, antingen hon har ägg under sig eller om jag har tagit bort dem.

Om hon inte får ruva fram kycklingar är det kanske risk att hon kommer att svälta ihjäl. En höna som bestämt sig är inte lätt att övertyga om motsatsen! I alla fall vet inte jag hur man bär sig åt.

Ingen idé att hon får ligga på äggen just nu. De är förmodligen inte befruktade och lär inte frambringa några kycklingar.

Ikväll har jag därför varit och köpt en tupp! En helt vit Orpington, stilig som bara den. Så om några dagar ska hon få ägg att ruva på!

tisdag 4 februari 2014

Färdig att användas

Så här blev Riddari! Jag är nöjd med den förutom att jag stickat aningens för långa ärmar. Måste lära mig att måtta bättre....

Ägaren verkar dock nöjd med alltihop!