onsdag 20 november 2013

Provstickning i tweedgarn

När jag röjde i det som ska bli vävstuga hittade jag garner jag nästan glömt att jag hade...

Tweedgarn inköpt på Glimåkra vävdagar för många år sedan. Tänkt att väva tyger med.

Men jag kunde inte låta bli att provsticka. Stickor 2,5 först, blev glest men när provet blev tvättat svällde garnet. Och det blev alldeles snett och vint.

















Provade också med stickor 2 och estniskt spetsmönster. Spände upp ordentligt med nålar men det är fortfarande lite snett. Kanske bättre att väva med det...


tisdag 19 november 2013

För långa ärmar

Jag klantar mig med jämna mellanrum. Så är det.

Den här gången har jag gjort alldeles för långa ärmar. Faktiskt så långa att tröjan är oanvändbar. Tror det beror på att garnet töjde sig ganska mycket, för fullt så illa brukar jag i alla fall inte mäta.

Finns alltså inget annat att göra än klippa av och sticka ny mudd. Vilket inte är helt enkelt när det är fullt med flätningar.

Jag har trätt en bomullstråd i det jag tror vara ett och samma varv. Missade lite, men maskorna blev i alla fall någorlunda säkrade. Nu håller jag på att pilla med det för att få det rätt.

Och så är jag lite rädd att jag fått ärmarna för korta nu... håll tummarna är ni snälla...

måndag 18 november 2013

Klantat mig igen...

Så här kan det gå när man vill ha klart saker och inte kopplar in hjärnan ordentligt:






















Har helt enkelt glömt att jag skulle ha annat mönster på sulan!

Tänker inte repa upp, det får bli som det blir.



söndag 17 november 2013

Vävstuga på G!

De sista 5-6 åren har min vävstol stått i ett hörn. Inte för att jag inte haft lust att väva, utan för att det krävdes en rejäl upprensning i rummet.

Nu är det röjt, men inte färdigt. Återstår att ställa i ordning: måla tak, tapetsera, putsa fönster, slipa golv... Och en annan lampa, den som hänger nu gör det bara tillfälligt. Den är jättefin, gjord av Lisa Montel av en fruktansvärd massa nycklar, men ger inte ljus så det räcker till vävning.


















Fast jag har tänkt att få upp vävstolen innan allt är klart, det enda som krävs för att det ska bli användbart är att putsa fönster. Resten får vänta lite.

Jag är verkligen sugen på att väva mattor. De gamla börjar bli utslitna. 

Som första projekt tänker jag använda en del av alla virkgarner 8/4 och göra ripsmattor. Det blir jättebra kvalitet i virkgarn. Lite kraftigare så de ligger bra på golvet, och ändå inte för tunga. Dessutom går det snabbt att väva.

Tittar på Loppbergas blogg för inspiration.

lördag 16 november 2013

Beskrivning: uppläggning för strumpor

Jag är lite tekniknörd, gillar när detaljerna blir fina. Således har jag införskaffat en bok med 211 olika sätt att lägga upp och avmaska.

Än så länge har jag börjat att regelbundet använda två av dem: Den ena är German Twisted Cast On som ger en elastiska och samtidigt fast kant, bra till resår på t.ex. koftor. Tycker den verkar ganska slitstark.



Den andra är Rolled-Edge Cast On till strumpor. Lite krånglig, men väl värt besväret. Så här gör man:

  • Lägg upp halva maskantalet med restgarn, sticka runt ca 4 varv.
  • Sticka 1 varv med bomullstråd i avvikande färg, som är lättare att dra ut.
  • Byt till det garn du ska sticka med.
  • Varv 1: 1 rät, 1 omslag hela varvet. Obs! Gör omslaget ganska litet!
  • Varv 2: 1 rät, lyft 1 maska avigt med garnet framför arbetet. Upprepa hela varvet.
  • Varv 3: Lyft 1 maska avigt med garnet bakom arbetet, 1 avig. Upprepa hela varvet.
  • Fortsätt nu att sticka resår (1r, 1a) på vanligt vis. När du stickat några varv kan du dra ut, eller klippa bort, bomullstråden.






















Jag har sett att det finns fler böcker i ämnet, men jag är nöjd med denna. Bland annat för att det finns en bra översikt över vilka tekniker som passar till vad, och dessutom vilka uppläggningar och avmaskningar som passar bra ihop.




onsdag 13 november 2013

Ram's Horn Sock

Ram's Horn Sock är en turkisk socka med dalhäl. Mönstret finns i det första numret av Knitting Traditions.

Jag har köpt Svarta Fårets Raggsocksgarn i några gröna och en vinröd färg, men det är ju utmärkt att använda restgarner till den här typen av mönster. Båda strumporna behöver ju inte heller nödvändigtvis ha exakt samma färger.

Jag ville veta om det här garnet håller måttet, eftersom jag tycker att många sockgarner är rent ut sagt usla. Återstår att se hur många veckor de här håller... Jag använder strumporna mest som innestrumpor och det sliter betydligt mer än att ha dem i skor.

Svarta Fårets Raggsocksgarn är ganska tjockt. Rekommenderas att använda stickor 5,5. Men sockor ska faktiskt stickas rätt hårt för att bli slitstarkt, så jag har stickat med 4. Ändå snabbstickat!

Uppläggningen jag valt är hämtad från en bok med bara uppläggningar och avmaskningar och är lite kul. Man stickar först med restgarn och gör sedan en kant som påminner om det japanska sättet att lägga upp, där man bara stickar varannan maska de två första varven. Resultatet är en mycket elastisk och mjukt rundad kant.

Jag har dock gjort misstaget att lägga upp med lika många maskor som jag tänker sticka med, så den blev lite yvig. Blir bättre nästa gång!



tisdag 12 november 2013

Isländsk barnkofta

Drops loves you 4 passar alldeles utmärkt till att sticka islandströjor. Nu har jag gjort en barnkofta i det lila ganet och ska göra en till i grönt. Min systerdotter väntar nämligen tvillingar!

Det är också anledningen till att fotot är lite begränsat - man vet ju aldrig om hon läser min blogg...

Koftan ska få blixtlås. Det tycker i alla fall jag är smidigare än knappar till småttingar. Jag har också tänkt på att sno mönstergarnet hela tiden så att små händer inte fastnar i flotteringarna, särskilt i ärmarna.

Makalöst roligt att få sticka så här små plagg! Det blir snabbt klart så man kan få prova lite olika saker!

Mönstret är från Knitting with Icelandic Wool och heter Kria.

måndag 11 november 2013

Stickor från Kina

Jag brukar köpa garn och stickor när jag är i Kina. Garnet är jag oftast väldigt nöjd med, men med stickorna är det lite varierande.

Jag gillar bambustickor och det finns det gott om i Kina. Fast inte alla är så bra...

Strumpstickor i bambu funkar bra - särskilt om man inte är störd av att en del slår sig och blir lite böjda. Jag har köpt ganska många av den ljusa sorten på bilden. De är några cm längre än de vanliga här hemma och det tycker jag om för man kan sticka ärmar på dem. De mörkare bruna är lite för långa, men bra till t.ex. stora ärmar och halsringningar.

Kan vara värt att tänka på att man oftast får 4 stickor i ett set och inte 5 som vi är vana vid. De är dock så billiga att man lugnt kan köpa 2 set av varje.

Rundstickor i bambu har jag inte hittat några som är bra. Själva stickan är det inget fel på, men plastkabeln funkar inte. Den är för tjock så det är jättejobbigt att "mata fram" maskorna. Dessutom bryts den vid infästningen efter inte allt för lång sticktid - man kommer inte igenom en hel tröja...

Stålstickorna är helt ok. Det finns ju hemma också men jag brukar köpa kvarts-storlekarna 1,75 - 2,25 - 2,75 - 3,25 eftersom de inte är så lätt att hitta i Sverige.

Sen  är det ju lite kul att köpa bruksvaror när man reser - det blir ju lite semesteminne också!





söndag 10 november 2013

Färdig näversjal

Näverstickning är vansinnigt roligt och den här sjalen är precis lagom, både i arbetstid och i storlek för att ha runt halsen. Till och med kanten i I-cord gick snabbare än jag hade väntat mig.

Nu ska den spännas ut och sen levereras till min syster.

Mönster finns hos Helylle i Kristianstad, och på Helylles Ravelry-sida. Det här ser svårare ut än det faktiskt är. Jag har gjort en beskrivning till hur man stickar näverstickning, det mest besökta av mina inlägg faktiskt. Tror den är hyfsat bra - i annat fall får du hemskt gärna höra av dig!

lördag 9 november 2013

Äntligen!

Nu har jag hållt på med den här tröjan i 1,5 år och äntligen är alla delar färdigstickade!

Att det tagit så lång tid beror dels på att jag gjort fel och fått sticka om några gånger, och dels på att garnet inte var så kul att sticka med. Fattar inte varför jag inte köpte Kampes 2-trådiga istället för Borgs...

Nåja, nu är alla delar klara och det återstår en del trådar att fästa, spänna ut ärmarna och sen virka fast dem. Borde vara fri från detta om en vecka...

Det har faktiskt hängt över mig som dåligt samvete, och dessutom väntar svågern på den.

lördag 2 november 2013

Värsta rugghönan

Det här är det absoluta värsta jag har sett av ruggande hönor!



fredag 1 november 2013

Sisyfosarbete

På Helylles stickkafé i Kristianstad har vi haft näverstickning som tema i oktober. Jag har redan stickat en sjal och har istället tagit mig an avslutningskanten i I-cord. Känns som sisyfosarbete - men blir väldigt bra. I-cord är helt klart användbart!




Tog en serie bilder och tänkte beskriva hur det går till:

Jag har stickat med 4 maskor och använder strumpstickor.

Börjar faktiskt med ett hörn. Där stickar jag 3 varv I-cord utan att sticka ihop med sjalkanten.




Sen stickar jag alla maskor utom den sista, den lyfter jag bara över på högerstickan. Sen plockar jag upp 1 maska i kanten på sjalen...



... och stickar ihop den lyfta maskan med den upplockade maskan, i bakre maskbågen så blir det snyggast.




Det var ett varv på I-corden, garnet är i vänstra kanten och det finns inga fler maskor att sticka. Men nu vänder man inte som brukligt är. Putta istället strumpstickan till andra änden, så det ser ut som på bilden nedan...



...och börja om på varvet i högra kanten. Garnet, som kommer från vänster, kommer att dra ihop det till ett "snöre". Det kan vara bra att sticka första maskan lite fast, så hjälper man till att dra ihop det lite snyggt.



Svårare är det inte: Sticka alla maskor utom sista, plocka upp 1 i kanten, sticka ihop i bakre maskbågen, putta strumpstickan i läge till det nya varvat.

Det tar som sagt lite tid, men har man lagt ganska många timmar på näverstickningen så vore det ju synd att förstöra alltihop med en taskig avslutning. 

I-corden förhöjer tvärtom helhetsintrycket och lägger sig dessutom snyggt på baksidan!






När den här sjalen är klar ska min syster få den. Och så ska jag göra en i grönt-blått till mig själv för det är superkul att sticka näverstickning!

Garnet jag stickat med är 1-trådigt Schoppel-Wolle Zauberball som finns i många fina och väl avvägda färgställningar.