tisdag 30 oktober 2012

Garnfynd på Glimåkra vävdagar

Jag bor och arbetar nån mil från Glimåkra, så självklart tar jag en sväng dit varje år under vävdagarna.

I år köpte jag två koner med lite roligt material från Magiske Garner - inte riktigt garn, men det ska få följa med och ge effekt. Det vita ska ge lite blank och "blöt" effekt, det svarta glittrigt.





Jag köpte också 1,5 kg ullgarn för 50:-. En av varje färg. Det ska bli stalltröjor av det, kan nog garnet passa till. Har gjort lite stickprov och tänker Aran-stil, det har jag faktiskt aldrig stickat.





För några år sedan köpte jag entrådigt tweedgarn som jag först nu börjat sticka med, ska bli en slipover till mannen. Mönstret finns gratis på nätet, fast som tröja.


Provlapp - med stickfel...


måndag 22 oktober 2012

Traditionell nordisk tröja

Jag håller på att sticka en tröja till min svåger. Första gången jag stickar så här traditionellt nordiskt, utan att ändra så mycket. Det är så svågern vill ha det.

Faktiskt väldigt vilsamt att sticka så enkelt mönster, mycket trevligt.

Fast garnet är jag lite trött på. Tuna från Borgs, ullgarn, 2-trådigt filtgarn som marknadsförs för vävning och ganska prisvärt (ca 60:-/hg).  Det är inte ett mjukt garn utan ganska stickigt, men man kan väl kalla det rustikt. Lite jobbigt att sticka med för det hakar fast rätt mycket under stickning.





söndag 21 oktober 2012

Karamellgarn

Jag har gjort ett litet stickprov i presentgarnet från Rikke, med ett enfärgat garn från lagret som bottenfärg. Jag tycker om effekten av de klara färgerna mot den här bruna som gör att färgerna blir lite mer dämpade. Färgerna framträder tydligt och det blir ändå ganska vilsamt. Det passar mig fint!




Att sticka mönstrat med "färdigrandat" garn är ganska bekvämt och det blir väldigt fint. Jag har tänkt mig Fair Isle-mönster i bårder. Ska försöka anpassa bredden på bårderna så att färgövergångarna stämmer någorlunda.

Tack för garnet, Rikke! Helst vill jag sätta igång direkt, men det är nog bäst att jag gör färdigt en tröja till min svåger först...


lördag 20 oktober 2012

Gruvligt besviken

Jag gillar att sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor, det som också kallas mosaikstickning.

Så naturligtvis såg jag till att köpa den enda svenska boken i ämnet innan den försvinner från marknaden.

De pengarna kunde jag sparat - den var verkligen en besvikelse.



  • liten i både format och innehåll
  • inte inbunden och inte ens häftad - bara billigt ringad
  • billigt papper - men tjockt så att 55 sidor ser ut som 110
  • ingen riktig beskrivning av tekniken
  • ingen mönsterskatt - bara 20 enkla mönster
  • inga diagram, endast beskrivning i text
  • få beskrivningar: 1 tröja, 1 tumvante, 1 mudd, 1 mössa och 3 väskor
  • alla väskorna är enkla fyrkantiga
  • tröjbeskrivningen gäller bara nya muddar och nederkant

Häftet (jag vill faktiskt inte kalla det bok) är recenserat i Hemslöjden 4 / 2012 och där heter det "beskrivningar på mössor, väskor, vantar med mera", rätt långt från verkligheten...

Att häftet är ringat syns inte på bilder hos återförsäljare och i tidningar, men det gör det i ärlighetens namn på författarnas egen sida.

Fast där påstår de å andra sidan att det "finns många provlappar och bilder att njuta av". Hur mycket som räknas som många är ju olika, men jag tycker inte att 20 provlappar/mönster och 8 bilder att njuta av känns många.


Fotograferad med knitpro stickor så storleken framgår



Räv? Hund? Varg? Lo?




Någon har ätit sig mätt på två av våra gäss. Och i förra veckan på ett lamm. Vi lutar nog åt att det är en hund, kanske en förlupen jakthund.

Gässen la jag i en påse, under en presenning säkrad med betongblock. Och ändå har djuret i fråga kommit tillbaka och tagit båda gässen och påsen. Spårlöst borta. Utom en liten bit påse - med märken efter tänder.

I den här delen av landet är man ju normalt lyckligt förskonad från större vilddjursangrepp, men just nu får vi låta bli att släppa ut djuren när vi inte är hemma.

fredag 19 oktober 2012

Besök av Rikke från Danmark

Igår körde Rikke hela vägen från södra Danmark för att hälsa på och samtidigt hämta ett antal härvor Kurt och Rune. Och det blev en såååå trevlig eftermiddag!

Vi tittade på fåren och hönsen - och hittade två av gässen döda i hagen (mer om det imorgon).

Sen plockade Rikke fram en liten rese-spinnrock och spann direkt från tussen av det jag nyss klippt från fåren.




Mycket intressant att se att min ull kunde spinnas så tunt och fint!

Uppifrån: Otvättat brunt, tvättat brunt, tvättat vitt.

Det blev en ministickning av Rikkes handspunna garn från mina får.

Rikke var verkligen duktig på att spinna. Och så fick jag (som inte rört spinnrock sen 80-talet och då bara provat) så klart prova. Döm om min förvåning när det blev garn av det!



Jag tror inte det berodde så mycket på min förmåga, utan på att spinnrocken var otroligt lätt att spinna på. En sån ska jag ha! Rikke är återförsäljare så det är lätt ordnat! Spinnrocken heter SpinOlution (the evolution of the spinningwheel) och är amerikansk, och inte alltför dyr. I hopfällt skick tar den heller inte så stor plats.


Nu tänker jag njuta av presenten jag fick av Rikke: en stor och härlig härva entrådigt Kauni i fantastiskt glada fäger och te som doftar ljuvligt!







När jag fotograferade ville självklart Sören vara med. Både han och systern Sofia hoppade in i Rikkes bil och höll så när på att hamna i Danmark!



Tack för du kom Rikke!

måndag 15 oktober 2012

Gumlösa höstbukett 2012

I helgen hade vi Gumlösa höstbukett i byn för tredje året i rad. Det kom inte lika många som i fjor, men så hann vi prata mer med de som kom! Regnet gjorde nog att många inte åkte ut på landet, det kan man ju förstå.

Jag hade i vanlig ordning utställning på en väderbiten ladugårdsvägg. I år blev det mest strumpor och ett par sjalar. Mycket mönsterstickat, så min tröja från 80-talet fick vara med.





Och så tog Mannen ett kort på när jag klippte en tacka.
Det var ju framför allt det som var turistattraktionen :-)




onsdag 10 oktober 2012

Dalhäl med upplagda maskor

Nu har jag provat att göra med hälen som det står i beskrivningen till de turkiska sockarna: sätta maskorna på en tråd och lägga upp nya.

På bilden har jag stickat första varvet på ena stickan och på den andra är maskorna bara upplagda:



Det fanns en teckning med en enkel uppläggning, jag tyckte den fungerade bra så jag tog en närbild.





På det färdiga arbetet syns det lite, det går nog att göra det bättre men jag tycker det blev ok. Det är faktiskt hälen som är framåt, den är inte alls spetsig när den kommer på foten vilket syns i förra inlägget om sockarna.




Sytanten har stickat vanliga strumpor med hälen sist och hon har lovat att fota och visa i ett blogginlägg hur hon gör. Det ser jag fram emot att läsa! Fantastiskt vad man kan lära sig nuförtiden utan att behöva köpa en bok!




söndag 7 oktober 2012

Kattmarodör

Sören är en riktig liten marodör. Söt och charmig, men ack så jobbig ibland. Fyra blomkrukor har gått åt skogen, fast i ärlighetens namn är han inte ensam skyldig.

Han är med överallt - även när jag ger hönsen överbliven pasta och annat de gillar. Den här gången vågade han inte ta något, det brukar han annars göra. Tuppen har blivit så stor att till och med Sören har respekt för honom!




De små kycklingarna som ursprungligen var 10 till antalet (numera bara 6) har också vuxit till sig. De har fått bo för sig själva ända sedan en katt åt upp 4 av dem, men nu är det dags att flytta in dem i hönshuset till alla de andra.




lördag 6 oktober 2012

Nytt misstag...

Det stod i mönstret att man skulle lägga upp nya maskor för hälen, men jag tänkte att det går lika bra att sticka in en tråd. Fel, fel, fel... Så här såg det ut när jag tog bort tråden och försökte plocka upp maskor:



Funkar uppenbarligen inte när man stickar med flera färger. Till slut lyckades jag i alla fall få till det hyfsat, det syns på det färdiga resultatet, men inte så mycket .









Jag har gjort den här sortens socka, med dalhäl, förut. Då gjorde jag den här ur Ica-kurirens häfte från 70-talet. Var helt övertygad om att jag stickade in en tråd då, men det var ju ett tag sen och jag måste minnas fel.









fredag 5 oktober 2012

Norskt och turkiskt

Nu har jag påbörjat inte bara en utan faktiskt två strumpor: en norskmönstrad och en turkisk.


Den norskmönstrade (tycker i alla fall jag att det är) är ett gratismönster från Drops, nr 143-33. Jag stickar i svart Fabel och ett beige kinesiskt garn. Inte helt säker på att det kinesiska håller för strumpor, men man får ju testa.

Den turkiska finns i Knitting Traditions, en tidning från Interweave som finns digiatalt. Jag gillar den tidningen och köper faktiskt varje nummer.

Sockorna stickar jag i gamla restgarner i rött och brunt, ingen aning längre vad garnerna heter. Men det var bra med brunt, man uppfattar det som svart - fast mjukare.

Hälen är en dalhäl - den stickar man sist. Det passar inte så bra i skor, men blir fina innestrumpor.



Och så har jag köpt garnet 7 bröder på Rusta! Tack för tipset i kommentaren!
Det fanns inte så många färger på Rusta, men man kan köpa det på nätet hos Tiinas Garn, där finns många färger.


onsdag 3 oktober 2012

Strumpmani

Efter mitt missöde med de norska strumporna som inte gick att få på sig har jag nu blivit inspirerad av Sytanten som har gjort många väldigt fina sockor.

Efter lite surfande på hennes blogg förstod jag att det är Drops gratismönster hon använt, fast med andra färger. Jag gick därför in på Drops hemsida och hittade flera strumpor som jag nu är rejält sugen på!




Sytanten har stickat den längst till höger i grönt och svart, superfint!

Jag har tidigare frågat henne vilket garn hon använder, och vet därför att hon stickar med 7 bröder - ett finskt garn. Det vill jag verkligen prova, men jag får nog använda en del av mina rester innan jag vågar köpa mer...

Några av strumporna på bild är stickade i Karisma. Jag har använt det en gång och det gör jag inte om för det håller inte särskilt länge.



tisdag 2 oktober 2012

Virkad matta

Jag har haft några banankartonger fulla med nöthårsgarn i säkert 20 år. Många fina färger som lockat åtskilliga gånger. Men det är ganska låga odds på att jag ska väva med det, så nu bestämde jag mig för att använda det till att virka mattor istället.

Med inspiration från boken Unexpected crochet for the home har jag sålunda virkat med 3 trådar garn över stränggarn (istället för rep). Tänker att stränggarnet, som ju är av bomull, hjälper till att göra det lite stadigt.




Till den här lilla mattan går det nog åt ungefär ett kilo, vilket innebär att jag fortfarande har massor kvar.

Det här växer ju ganska snabbt, så efter en stund såg det ut så här:



Har tänkt att detta ska bli en liten matta till gästtoaletten. Och sen ska jag ge mig på en större.