måndag 27 augusti 2012

Isolde - en halvvante

Jag har alltid haft problem med att döpa mina alster, men nu har jag hittat rätt: Eftersom litteraturvetenskap är mitt huvudämne ska jag så klart använda namn på litterära gestalter!

Först ut är Isolde från den medeltida berättelsen Tristan och Isolde.



Det här mönstret har jag tänkt att man ska få på köpet när man köper mitt garn. Och till en sjal. Och till en tröja. Men de två sista är inte riktigt klara än.

söndag 26 augusti 2012

Östergårds garn till försäljning

Nu har jag försökt fotografera mina provlappar stickade av garn från våra får - det var inte det lättaste att få det rättvisande och helt har jag nog inte lyckats.

Garnerna är döpta efter våra två avelsbaggar och består av 100 % finull vilket är rätt ovanligt i handeln. Båda är en blandning av ca hälften fårull och hälften lammull.



Östergårds Rune heter det vita garnet. Ca 240 m/100 g.

Stickor 2,5 blir ganska fast, utan att bli "stabbigt". Passar bra till vantar.

Masktäthet: 25 m på 10 cm i slätstickning.






Stickor 3 passar bra till tröja.


Masktäthet: 21 m på 10 cm i slätstickning.










Stickor 3,5 fungerar också bra och passar till lite lösare tröja.

Masktäthet: 20 m på 10 cm i slätstickning.














Östergårds Kurt heter det bruna garnet. Ca 270 m/100 g.

Stickor 2,5 blir bra, inte riktigt lika fast som med Rune. Jag stickar tröja i Kurt med 2,5.

Masktäthet: 22 m på 10 cm i slätstickning.






Stickor 3 blir också bra till tröja.

Masktäthet: 21 m på 10 cm i slätstickning.












Stickor 3,5 blir kanske lite i lösaste laget men fungerar om man vill ha en lös och ledig tröja.

Masktäthet: 20 m på 10 cm i slätstickning.







Det går utmärkt att sticka mönstrat trots att det skiljer lite i meter/hg.

Stickor 2,5 ger ett tydligt mönster.

Masktäthet: 30 m på 10 cm i slätstickning.









Än så länge har jag en begränsad mängd garn till försäljning. Men om jag säljer en del av denna leveransen kommer jag att skicka iväg mer efter höstens klippning. Själv tycker jag att garnet blev väldigt bra så jag vill sticka mycket av det!

Priset är 155 kr per härva om 100g + frakt enligt postens portotabell för brev + 12 kr för skrymmande brev.

Om du vill köpa garn skickar du ett mail till annika.odelstav[at]gmail.com (ersätt [at] med @ ) och tala om vilken färg och hur mycket.

Skriv också hela din adress och om du vill betala till bankgiro i förskott eller om du vill ha leverans mot postförskott (då tillkommer postens postförskottsavgift).

Med köp av garn följer mönster till halvvantar i Östergårds Rune.

Mönster till sjal och tröja är på gång och kan än så länge fås i efterskott.

Tröja i "Östergårds Kurt"

Östergårds Kurt är namnet på vår bruna bagge och därmed även namnet på mitt bruna garn.

Jag håller fortfarande på att provsticka men det närmar sig lite resultat. I kväll kommer jag att lägga ut mitt garn för försäljning. Då kommer också bilder på provstickning med olika stickstorlek och masktäthet. Förhoppningsvis är även ett mönster till muddar färdigt. Mönster till sjal dröjer däremot nån vecka till, håller som bäst på med det.

Tröjan jag håller på med får vila lite för att muddar och sjal ska bli klara. Men jag har kommit så långt att jag ser hur det blir och kan någorlunda beräkna garnåtgången. Runt 400 g är prognosen för en enkel tröja med 98 cm vidd och 57 cm lång.

Ska ta bilder som jag behandlar så att de så rättvist som möjligt visar hur det ser ut i verkligheten, tycker det blir lite smådassigt med obearbetat foto, lystern och den djupa färgen i garnet går liksom inte riktigt fram.


torsdag 16 augusti 2012

Stickat i egna garnet

Jag är överlycklig över garnet från mina får!

Har stickat lite prover och ett par halvvantar. Synd att ni inte kan få prova och känna för de är verkligen mjuka och sköna så det förslår!

De här har jag gjort efter ett mönster, men jag håller på att göra ett eget mönster som är tänkt att ingå på köpet när man köper garnet. Tror de blir klara i nästa vecka och då är jag också redo att sälja en del garn.





Detta naturfärgade vita garn kommer att få namn efter den vita baggen som heter Rune. Och det bruna ska uppkallas efter den bruna baggen som heter Kurt.

Jag har inga stora mängder till försäljning från denna min första leverans, ungefär 1,5 kilo av varje färg bara. Men går det bra kommer jag att skicka iväg mer garn till spinneri. Nu vet jag hur det blir och vågar skicka iväg lite större mängd.

lördag 11 augusti 2012

Mera korg

Jag gör ett nytt försök att göra en riktigt stor Large Gourd Container med det grövsta snöre jag har och nöthårsgarn.

Den här gången ser det bättre ut. Har skippat beskrivningens 1 fm, 1 lm och virkar bara fm hela vägen. Det blir så klart stadigare.

Det ska bli en present som är avsett att innehålla innestrumpor till uterummet.








Modellen är hämtad från  Unexpected crochet for the home.








torsdag 9 augusti 2012

Redo för vintern

Vi har en källardörr som det drar rätt bra om. Två vintrar har jag hängt upp filt provisoriskt och vi hade tänkt att byta dörr. Men måtten på dörren var inte standard så vi skulle behöva göra ingrepp i väggen och där är trappan i vägen... 

Summa summarum: Gammalt hus, gamla seder passar bäst. Det får bli ett ordentligt draperi.




Sytt av linnetyger och fodrat med ylletyg. Tänkte från början ha det som sängöverkast men sprätte upp lite och sorterade om så storleken passade till draperi.

Jag har med vilje gjort det så långt att det vilar på golvet eftersom det annars skulle läcka kall luft där. Det fattas fortfarande lite finish, ska fålla fodret och pressa kanterna.

Uppphängningen gillar jag. Det är IKEA:s vajer för 99:-. Hyfsat enkel att sätta upp, snyggt och praktiskt. Har nåt mer ställe jag tänker montera vajer.




tisdag 7 augusti 2012

Ufo-kofta i augusti

Till bloggen 12under12under2012 anmäler jag som augustis ufo att göra klart min Chanel-kofta. Den påbörjades i januari 2011 och det är således hög tid att göra klart!

Kan passa bra att få klar nu för den blir en utmärkt höstkofta.



Garnet är lite lyxiga Debbie Bliss Donegal Tweed, köpt på rea men gick ändå på runt 500:-. För dyrt för att inte bli klart.

Katten blev inlåst i ett hönshus i natt så han var väldigt angelägen att delta. Det var nog han som tog fyra av kycklingarna så han kan gott skylla sig själv!


måndag 6 augusti 2012

Alla strumpor klara!

Nu är alla strumporna klara! De gul-bruna var sist ut.



Det fattades bara blixtlås i dem. Var alls inte tänkt så från början men de krympte för mycket så jag fick inte på mig dem...

Det var rätt knepigt att få i blixtlåset och det blev inte så snyggt. Skulle nog sytt det för hand istället. Men jag får på mig dem!


onsdag 1 augusti 2012

Och så var de bara sex...

När jag kom ut till den nya hönan i morse hade hon inte längre tio små kycklingar utan bara sex. Det är med största sannolikhet en katt som tagit sig in och knipit fyra av de små. Känns förfärligt, men inte mycket att göra åt. 

Hönan har uppenbarligen kämpat för sina telningar - jag hittade ett par fjädrar hon blivit av med - men inte klarat att försvara så pass många.


Ibland tycker de små att det blir lite väl varmt och då tittar de ut under hönan.


Jag tillbringade hela förmiddagen med att göra en garanterat inbrottssäker bostad i en gammal grisbox, och flyttade sedan dit den nu något decimerade familjen.


Hela båset är klätt med hönsnät så nu ska ingen katt komma åt dem.

Jag tänker rusa ut till dem imorgon och kolla att det fortfarande är sex kycklingar kvar...