tisdag 31 juli 2012

Tillskott i hönsflocken

Jag har egentligen vad höns jag behöver - och lite till. Men när vi var hos stängselmakaren fick jag se alla hans kycklingar i olika åldrar som sprang omkring fritt. Han erbjöd mig att köpa en höna med tio nyckläckta kycklingar och det kunde jag inte motstå!






Pappan är en stilig Australorp, och mamman är gatukorsning bonnakorsning.


Jag har installerat dem i det gamla hönshuset så de kan vara för sig själva tills kycklingarna blivit lite större. Annars kan de andra hönsen nog vara elaka mot dem.





Blev precis varse att en av katterna klarade att ta sig in! Nu har jag häftat fast plast - tätt!


FO: Outside sox!

De här stickade jag för två år sen. Att det ska ta så lång tid att bli färdig med att sy i blixtlås!

Men nu är de klara och det är en skön känsla! Jag virkar alltid en kant med fm innan jag syr i blixtlås, det blir mycket stadigare och snyggare då. På de här har jag sytt i blixtlåset för hand, men jag brukar använda symaskin. De blir nog snygga till svarta skor.




Jag har ett par till som ska ha blixtlås, fast det var inte planerat - de blev för små!

måndag 30 juli 2012

Automatiskt hönsvatten

Det har börjat regna igen efter en veckas sol och värme. Insåg att det under stuprännan vid hönsingången är utrymme att ställa en spann.

Så nu har hönsen färskt vatten utan att jag behöver anstränga mig! I alla fall så länge det regnar.



söndag 29 juli 2012

Gömda ägg och ungtuppar

På sistone har jag faktiskt trott att våra gamla hönor börjar bli så gamla att de värper sämre. Och lite sämre värper de nog, men inte fullt så mycket som jag trodde. 

Hittade ett dussin ägg utomhus. Jag tror att de är lite störda av att det är så många kycklingar i hönshuset. 





Fast kycklingarna bör nog kallas ungtuppar och unghöns nu. De har vuxit till sig så man börjar kunna se vilka som är tuppar. Men det är fortfarande lite svårt att se skillnad på de av Sussex-ras.

Vi har separerat de vi tror är ungtuppar och satt de på tillväxt för sig själva. Vi fick tag på de flesta, men det återstår tre. De ska vi flytta över ikväll när de gått till vila.

De ska få lite tillskott av majs tror jag. Det vore bra om de blev slaktmogna snart för de är lite för många i hönshuset när de blivit så här stora. Och dessutom går det ganska mycket foder till djur som faktiskt inte kommer att producera ägg.




fredag 27 juli 2012

Vilket fynd!

Kolla vad jag hittade i källaren! Och inte bara en, utan tre! Räcker en livstid!

De stod bland krukor och sånt, ingen aning om vad det använts till.

Det är rätt tunt, men man kan ju ta två eller tre trådar. Hårt tvinnat så det kan bli stadiga saker! När jag tittade efter lite noga insåg jag att det inte är hampa, som jag först trodde, utan 3-trådigt papperssnöre. 



onsdag 25 juli 2012

XXL Gourd Container

Det här blev lite bängligare än jag räknat med. Gjorde korgen större än beskrivningen men i övrigt har jag följt mönstret. Fast jag har ullgarn istället för bomull och det kan väl också bidra. 

Vitlöksgömman blev bättre!

Av någon anledning blev den här lite kantig och inte rund, om det kanske har att göra med var man ökar och minskar...

Den funkar i alla fall inte till det jag tänkt så nu får den väl bli stick-korg. Och jag tror inte jag bryr mig om att göra lock, för det skulle nog bli för tungt och platta till alltihop.

Jag la ner mitt eget garn i korgen, och ett par halvvantar som jag stickat av det. Ska göra ett eget mönster som jag tänkt ska följa med när man köper mitt garn. Inte riktigt klar med provstickningen än...






En sak jag gillar är kanten. Ett varv fm och sen ett varv kräftmaskor (fm virkade från vänster till höger). Ibland gör jag det i halsringningar, men här blev det verkligt effektfullt.





För ganska många år sedan köpte jag färgat sisal-snöre som jag tänkte väva med. Men nu är jag väldigt sugen på att virka korgar av dem istället! Kanske med naturfärgat bomullsgarn.


tisdag 24 juli 2012

Sommarlovsvirkning

Jag har ett absolut fantastiskt sommarlov! Sitter i halvskugga och virkar på en Large Guord Container och lyssnar på fåglarna.




Samtidigt hör jag kuttret från hönsen som gärna huserar inne i häcken.




Egentligen borde jag vara mer aktiv med fönsterrenoveringen, men färgen måste ju torka lite mellan varven så då passar jag på att virka lite.





söndag 22 juli 2012

Vitlöksgömma med lock

Det här var verkligen roligt att göra och själv blev jag jättenöjd med resultatet! Jag gjorde den möjligen lite onödigt stor men det är ju inte hela världen.

Jag har ju köpt en hel del snöre så det blir fler av det här slaget. Och med lite annan form.






Det var lite knepigt att sätta fast locket, beskrivningen i boken var inte så bra. Jag vet inte riktigt vad som menas med att virka overlay chs och fick ingen träff när jag googlade det. Det var heller ingen bild där man ser hur det ser ut. Jag gjorde som jag tyckte kunde bli bra och det funkade: 1 fm i locket och sen en sm om 1 fm i burken.



lördag 21 juli 2012

Höna med frisörbehov

Detta är strängt taget fortfarande en kyckling, men om ett tag är hon en höna och lägger ägg.

Dessvärre har hon en frisyr som gör att hon inte kommer att se vart hon går...



Blommehöns får ibland tofs på huvudet. I förra kullen finns också en vars tofs är alldeles för stor så hon faktiskt får problem med att se. Vi märkte det på att hon inte riktigt följde med de andra hönsen, hon blev ofta kvar inne i hönshuset när de andra var ute och roade sig (nåja, pickade i alla fall).

Den andra hönan har vi friserat, så naturligtvis får vi hjälpa även denna höna med den detaljen. Det löser faktiskt hela problemet med en frisering i halvåret!


På Öströö fårfarm

Igår gjorde jag och Mannen en utflykt till Öströö fårfarm utanför Varberg. Ett utflyktsmål som starkt kan rekommenderas!

De har inte bara 500 tackor och drygt 800 lamm, utan de tar också vara på alla andra möjligheter som fåren och lammen ger. Vi funderade på vad man möjligen mer kan göra - och kom inte på så mycket.



Vi började med lammsafari. Även om vi har egna lamm var det en välidgt trevlig tur! En sväng på lammbetet inkluderade uppvisning av bordercollie i arbete (vi funderar på att köpa en grundtränad hund...), men också en sväng inom hagen med Highland Cattle. De brukar man ju inte precis våga sig nära på egen hand! Fårfarmens ägare, Christian, var dock inte bara van utan också ganska modig enligt mitt förmenande. Och fåren var nyfikna.



Nästa stopp var hantverkshuset. Ett himmelrike!



Päls från de egna pälsfåren var så klart specialiteten, men det fanns även produkter från bl.a. Ölands ullspinneri och garn från Kampes (som jag trots mitt eget lager inte kunde motstå).



Ullen på detta söta lamm kommer från Leicester-får, en ras vi har funderingar på att korsa in. När vi tittade och kände på den här pälsen blev vi stärkta i den övertygelsen för den var oerhört fin.



I kassan stod Jeanette, som äger Öströö fårfarm ihop med sin man, och sydde på en fårboa. Jag blev klart förälskad i de långhåriga fårboorna och önskade mig genast en i födelsedagspresent. Jag tror jag får en...



När vi gick runt hittade vi i brännvinshuset dessa trasmattor som var vävda med inslag av pälsremsor. På Öströö präglades verkligen allt av djuren! Fantastiskt sköna och goa att sitta på var de, såna måste jag göra till trädgårdsstolarna!




 Efter detta var det dags för fika i Fårhagens café. Lunchen var naturligtvis komponerad med produkter från gården. Supergott, utom möjligen den lilla pajen som jag hade gjort bättre själv (jag är faktiskt rätt bra på pajer...).



Vår sista anhalt var köttboden. Där handlade vi en del av det vi fått på tallriken (smart idé att både servera och sälja). Det fanns bl.a. en chutney med jordgubbar och det måste jag prova att göra själv för den var fantastiskt god. Alla burkprodukter fanns att provsmaka som tur var, för det var många.



Det var många "fantastiskt" i det här inlägget - men det var verkligen ett trevligt ställe. Allt från innehåll, bemötande och omgivning. Naturen var jättefin och anläggningen välskött.



Till vänster på bilden ovan ser man ingången till toaletten, inrymd i en f.d. jordkällare, och den var förbaske mig en turistattraktion i sig själv!







torsdag 19 juli 2012

Snöre - inte så enkelt...







Igår använde jag allt vårt hushållssnöre till att virka korgen i förra inlägget. Snöret räckte inte till locket, men jag tänkte att jag köper bara mer. Det visade sig minsann inte vara fullt så enkelt!

De första butikerna hade antingen slut eller inget snöre alls förutom steksnöre. Sen hittade jag på ett par ställen, men inget likadant. Olika kvaliteter med olika namn.


Mina rester av hushållssnöre, av hampa, jämnt och ganska slätt. Sånt jag ville ha.









Paketsnöre. Det som mest liknade hushållssnöre, av hampa men ganska luddigt, inte alls lika fint. Köpt på Kvantum, 19 kr för 20 meter.

Ska använda detta till locket till korgen i förra inlägget.








Natursnöre. Av hampa, jämnt och slätt men mycket tunnare. Köpt på ÖB, 12 kr för 45 meter. Det här får bli vårt nya hushållssnöre.

Det fanns grövre också, men 20 meter (för 19 kr) tyckte jag inte var lönt, det går åt mer till en liten korg.






Sisal cordel. Sisal är stelare än hampa, kan bli väldigt bra att virka in. Bra med stor rulle för det är ju lite svårt att skarva... Köpt på Cheapy, 39 kr för 140 meter.








Sisalgarn. När jag visade mina rester nickade expediten och sa att det hade de, och så kom han tillbaka med sisal av mycket grövre kvalitet! Också lite märkligt att kalla detta för garn - det närmar sig faktiskt rep om man ska vara noga med terminologin. Kan bli bra till lite större saker. Köpt på Ahlsells, 200 kr för 3,3 kg.






Efter att ha jagat stan runt i mer än en timme har jag i alla fall gott om snöre av olika sorter så jag kan dra igång vilket virkprojekt jag vill! 

onsdag 18 juli 2012

Virkad korg

Jag har länge velat göra en del ur Unexpected crochet for the home, och nu när det är sommarlov blir det av! Först ut är Large Gourd Container i två versioner. Ingen av dem är klar än men det ser lovande ut.

Den här gröna ska jag ha vitlök i. Jag håller på med en brun också, som ska bli rejält stor. Den ska bli present och fyllas med innesockar. Skulle tro den blir uppskattad!







Det är kul med de här engelska böckerna i paper back, de är ofta inte så dyra. Den här boken kostar t.ex. 135:- på Adlibris, klart överkomligt tycker jag!

Framsidebilden är just den jag håller på med - fast jag har ändrat lite i formen för att det ska passa mitt ändamål.

Det finns mer i boken som jag verkligen vill göra, som en matta virkad runt rep!



tisdag 17 juli 2012

Ett helt set

Jag fastnade lite i att virka in stenar igår... Det tar minsann lite längre tid än man tror. Men nu har jag ett helt set, färdigt att använda.





Tänker mig ett set till, men de ska få bli i lite knalliga färger. Och en annan dag. Nu måste jag nämligen ta tag i att sticka en utlovad kofta till min syster i födelsedagspresent.

måndag 16 juli 2012

Duk-tyngd

Vi är omgivna av åkrar, vilket innebär att det nästan alltid blåser här. Fördelen är att det blir inte så mycket mygg. Men duk på trädgårdsbordet kräver tyngder för att stanna kvar. Så nu har jag börjat virka in stenar.


Det var lite pilligt att virka runt stenen när det var dags att börja minska omfånget. Tänkte att man kan sticka lite stort och glest, stoppa i stenen och sen gnugga till rätt storlek.



Stenen är hyfsat stor så den garanterat ska hålla duken på plats. Jag brukar sätta dom lite högt upp så de inte svänger rundor och plågar benen på folk.





söndag 15 juli 2012

Converse för vuxna

Jag tyckte det här med virkade Converse var så kul att jag satte igång med vuxenstorlek. Tänkt som inneskor.

Det är ett och annat som behöver förbättras i modellen, men på det stora hel tycker jag de blev bra. Det gjorde min syster också så hon har tingat de här. Eftersom hon fyller 50 i dagarna kan jag knappast neka henne!








Virkat i ryagarn, som jag hoppas blir hållbart. Jag har sen länge en hel banankartong full av ryagarner i olika färger som jag klart kan tänka mig att virka en del Converse av!


lördag 14 juli 2012

Matematik blir lätt fel...

Jag hade tänkt sätta 6 knappar i Matheos kofta. Men när jag ändrade från vertikala till horisontella knapphål glömde jag räkna om. Resultat: 7 knapphål och jag fattas en knapp. Köper hellre nya knappar än gör om kanten...




Till koftan bara måste jag virka ett par Converse! De är så bedårande söta! Virkmönstret finns på Ravelry, gratis mönster. Jag har gjort en efter mönstret, men den blev verkligen pytteliten, förmodligen för att jag hade tunnare garn. Nu är i alla fall provet gjort så det blir lättare att ändra storleken.





fredag 13 juli 2012

Höstfärger

Häromkvällen behövde jag något som var stickbart samtidigt som jag var på berättarafton med Bo Holmström på Hovdala, och lyckades hitta en sjal jag påbörjade 2007!

Det var inte så många varv kvar på den heller, så nu har min ufo-hög minskat ytterligare. Det börjar kännas riktigt bra det här med ufo!










Tyckte sjalen passade rätt bra till min stickade klänning - som jag inte provat ordentligt förrän nu - så jag fotade ihop med den. Klänningen satt skönt! 






torsdag 12 juli 2012

Daybreak

Daybreak är en design av Stephen West. På hans blogg och på Ravelry kan man köpa mönster till mycket av hans stickdesign, mycket fint!

Jag har stickat med ett nystan Schoppel-Wolle Crazy zauerball och ett nystan enfärgat grönt ullgarn inköpt i Shanghai.

Även detta var ett ufo som bara hade pyttelite kvar. Min ufo-hög minskar minsann!





En anledning till att detta blivit liggande i ufo-högen är att jag tyckte färgerna blev rätt dassiga, fast nu tycker jag nog det blev rätt bra ändå.

Den här sjalen kommer nog att användas i höst och vinter, kanske tillsammans med min stickade klänning även om det inte är samma gröna garn. Ska fota det ihop när jag har blockat Daybreak.





onsdag 11 juli 2012

Linne i silke

Bara för att det ibland är jobbigt att virka kant i halsringning har det här linnet blivit liggande ett tag. Det tog 10 minuter att fixa igår kväll...

Stickat i bourettesilke, inte kul att sticka med men skönt att ha på sig.