lördag 30 juni 2012

Tillbaka från Kina

Jag åkte till Kina samma dag som skolavslutningen så jag fick bråttom iväg efter betygssättning och allt annat som måste göras i slutet av läsåret. 

Efter två veckor i Shanghai, och en resa till Hanoi, har jag vilat upp mig och lider endast av stick-abstinens!

Mitt absolut bästa inköp: rundstickor i bambu och strumpstickor i storlekar 2.25, 2.75 och 3.25! Även rundstickorna köpte jag så klart i de storlekarna. Pris för 18 set: 104 yuan vilket är 125 svenska kronor.




Jag köpte inte så mycket garn den här gången, det finns en hel del kvar från tidigare resor. Köpte lite basfärger i grått och brunt. Och marinblått och vitt som ska bli present-tröja.

Tillsammans blev det i alla fall 5.5 kilo.... Nuförtiden köper jag nämligen ett kilo av varje färg så det garanterat räcker till vad jag än bestämmer mig för att göra.

Det var bara det vita jag köpte lite mindre av och det ångrar jag, kunde lika gärna köpt ett kilo av det också. Priset är nämligen bara drygt en hundralapp för ett kilo...




Mitt näst bästa inköp: Canon Ixus-kamera som man kan filma med också! Lite billigare än hemma men inte särskilt mycket.

Ska filma kattungarna och de andra småttingarna och lista ut hur man lägger in det på bloggen - jag är inte helt tekniskt sinnad när det gäller sånt, men det ska nog lösa sig.

Skönt att vara hemma trots att resan var fantastiskt trevlig, kommer bilder om några dagar.

fredag 8 juni 2012

Grytunderlägg istället...

Mitt alster i Frankie's Ten Stitch-teknik blev inte så lämpligt som sittdyna. Det blev inte tjockt nog.

Men det som inte passar till det ena gör sig bättre som nåt annat! Perfekt grytunderlägg! Jag tycker väldigt mycket om att ha vackra bruksföremål snarare än rena prydnadssaker, så jag är inte alls ledsen för det. 



Jag har ju en till på gång och den ska jag göra avlång så blir den bra som underlägg till ugnsformar.

torsdag 7 juni 2012

Mormorsrutan lever än!

Mormorsrutor är fint! På Drops finns ett gratis mönster till en virkad väska som jag tycker är jättefin. Virkad i det lite tjockare bomullsgarnet Paris.
Eftersom jag har en del bomullsgarn 8/4 får det bli restgarnsprojekt i dubbelt garn istället, jag kan bara inte köpa mer garn. Färgerna får alltså bli det jag har. Inte riktigt lika bra, men helt ok. Ibland kan det vara lite svårt att frigöra sig från de färger man först ser, de känns liksom mer rätt.

onsdag 6 juni 2012

Nässlor till hönsen

Nällorna har vuxit sig höga och jag har klippt ner en del och hängt till tork i ett av uthusen. Till vintern, när hönsen inte kan vandra ute och äta lite allt möjligt, ska de få det som grönfoder. Kanske kan det göra att äggen blir lite gulare, i vilket fall är det nyttigt för dem.

Mannen tycker att det går lika bra med hö (som vi ju har till fåren), men jag tror ändå att nällor är ett strå vassare!
Nässlor på tork.
Just nu har hönsen det så bra man bara kan, om man är en höna!

tisdag 5 juni 2012

Teknikträning

Frankie's Ten Stitch visade sig vara utmärkt att träna teknik att sticka ihop och sticka hörn. Det har blivit klart bättre efterhand!

Jag har testat olika sätt att sticka ihop. Först (nederst i bilden) plockade jag upp en maska mellan "knutorna" som bildas när man lyfter första maskan på varje varv. Det blev klumpigt. Så började jag plocka upp i själva knutan istället, och det blev genast bättre. 

Jag kom också fram till att det blev bäst att lyfta sista maskan, plocka upp en och sen vända innan jag stickade ihop den upplockade och den lyfta maskan.



På framsidan syns det lite skillnad, men inte så mycket som på baksidan. Eftersom jag tänkte att detta ska bli sittdyna så är ju även baksidan lite väsentlig.



Tekniken var så rolig så jag fortsatte med fler restgarner. Fast jag stickade 15 maskor istället för 10 för att få lite större rutor. Här har jag inte stickat hörn, utan istället lagt upp nya maskor när jag stickat raden klar. Båda ska in i tvättmaskinen och filtas när de är klara.



Till den rutiga sittdynan har jag använt Kauni i obestämd vinröd färg och Aade Lõng i grönt-gult. Hoppas det inte krymper olika i tvätten!!

måndag 4 juni 2012

FO: Min första klänning!

För första gången i mitt liv har jag stickat en hel klänning! Det känns som ett stort projekt, men tänker man efter är det nog inte större än en mönsterstickad kofta. Hur som helst känns det bra att vara klar!

Inser dock att jag nog får sy en underklänning om det inte ska bli rumpa på den rätt snabbt. Har ett grönt sidentyg från Kina som kan passa bra. Har man lagt så här mycket jobb kan gott resten också få vara lite lyxigt!

Som ett extra plus har jag stickat Dane shawl i samma garn, blev fint ihop!







söndag 3 juni 2012

Ska bara . . .

Ska bara fästa trådarna, tänker man - och så tar det mer än en timme att bli klar! Men nu ligger Yngsta sonens vintertröja för blockning, den som skulle vara en julklapp...

Stickad i garn inköpt i Kina, en blandning av ull och alpaca - fantastiskt mjukt och fint.



Jag har inte fäst trådarna runt hals och krage eftersom det finns en risk att halsringningen blev lite trång. Nu hoppas jag på att slippa sticka om den!

Funkar den som den är så är det också ett ufo mindre i högen. I sommar ska jag förbaske mig minska på ufo-högen!

fredag 1 juni 2012

Stickkafé med Frankie's Ten Stitch

Gårdagens stickkafé på Helylle i Kristianstad var riktigt trevligt! De flesta provade  Frankie's Ten Stitch-mönster som finns gratis på Ravelry. Fiffiga mönster, inget att sy ihop efteråt utan man stickar ihop det direkt. Klart mindre ufo-risk!

Jag testade den fyrkantiga, andra gjorde en rund variant. Lite pilligt i början men när man fått kläm på tekniken gick det som en dans.





Helylles nya butik är också riktigt trevlig, perfekt att mötas i så kreativ miljö!



Färgerna i mitt Kauni-garn såg riktigt tråkiga ut till att börja med, men när jag kom in på det lila blev det genast bättre! Nystanet innehåller dessvärre en riktigt tråkig gul-beige färg som jag inte tänker blanda in i det här. Tänker att det ska bli en sittdyna av det här efter en omgång i tvättmaskinen.