lördag 21 januari 2012

Köpestrumpor

Nu ger jag snart upp! Det går hål på alla strumpor jag stickar på hur kort tid som helst, inte ens de tovade innetofflorna höll någon längre tid.

Så nu har jag köpt raggsockar på Maxi för 49 kronor, får se om de håller längre.

Jag vet faktiskt inte om garnerna är sämre nuförtiden, jag vet däremot att jag tidigare stickat sockar som höll längre.


måndag 16 januari 2012

UFO-ångest

Jag har skaffat mig några ufo (UnFinished Object) under de sista åren, det är så mycket som är lockande att sticka och sen blir det ena inte klart innan nästa påbörjas. 

För att sätta lite press på mig själv och få undan en del har jag gått med i bloggen 12under12under2012 , som uttyds 12 ufon under 12 månader under 2012, med förhoppningen att förvandla 12 ufon till fo - minst.

Jag ska ta en titt i högen och bestämma mig för vad som absolut ska vara med. För januari har jag i alla fall valt tröjan till Yngsta Sonen, den som inte alls skulle bli ufo utan julklapp... 




Nåja, inte så mycket kvar och vintern kan fortfarande komma. Här i Skåne är det nämligen fortarande mest höst.

Garnet i tröjan är från Kina och innehåller 30 % alpacka, mjukt och skönt! Och så har jag lärt mig vad alpacka heter på kinesiska! För den vetgirige: 羊驼, uttalas yángtuó.

söndag 15 januari 2012

Tocken

Nu har Tocken varit här en vecka och funnit sig väl tillrätta. Han börjar sköta sina uppgifter, det vill säga uppvakta damerna, varna för faror och ta dem till bra ställen att äta på. 



Blommehönsen, som ju är äldst i gården, struntade först fullständigt i honom, men nu börjar de inordna sig i den förändrade rangordningen.

Jag trodde det var Blomme-ras inblandat i Tocken också, men idag fick jag klart för mig att det är det inte. Han är en blandning av olika dvärgraser. Och jag som trodde han skulle växa till sig!

Bredvid en Blommehöna ser han då rakt inte så skräckinjagande ut!



Bredvid de väldigt stora kinesiska Kochin-hönorna ser han rätt liten ut. Trots det gör han vad han kan för att betäcka dem också. Heja Tocken! Jag vill ha kycklingar!



Egentligen vill jag ha större kycklingar än vad han lär producera. I vår planerar jag att köpa nykläckta Sussex och då kan jag spara en sådan tupp. Man ser inte skillnad på dem förrän de växer till sig så det går liksom inte att köpa bara hönskycklingar.

Man vet ju inte alltid så mycket om hur djur gör. Jag tänkte förut att tuppar måste ha ett himla sjå att betäcka alla varje dag för att befrukta alla ägg.

Nu har jag läst mig till att fullt så jobbigt har den stackars tuppen inte det. När han betäckt en höna är alla hennes ägg befruktade för så där två veckor framåt.

Låter lite märkligt men förklaringen är den att i en höna är många ägg på gång samtidigt, de sitter i klasar på äggstocken.

fredag 13 januari 2012

Frigång

Idag släppte jag ut de nya hönsen för första gången, efter jag kom hem från jobbet så det blev bara ett par timmar.

Kattungen var också intresserad - han är nyfiken på det mesta - men  hönsen rår han inte på!

Imorgon ska vi ha äggröra till frukost!



tisdag 10 januari 2012

Ägg igen!

Idag var det ägg från de nya hönsen! Bara ett, men jag skulle tro det blir fler när de bott in sig lite. Jag blev i alla fall jätteglad för jag är verkligen trött på köpeägg, de smakar mindre och är rätt bleka så de ser inte så goda ut heller. Bortskämd, man det känns lyxigt med fina ägg!



Måste också säga att jag blir så himla glad för era kommentarer! Det känns så kul att få veta att bilderna på hönsen är uppskattade. Tack!

söndag 8 januari 2012

Slagsmål i hönshuset

Mina Skånska Blommehönor har inte värpt på ett tag, de har tagit vintersemester eftersom dagsljuset är så kort. Jag saknar verkligen egna ägg så nu har jag varit och köpt fem Lohman-hönor som bör värpa; det ger sig imorgon.


Blommehönsen gick in i rätt bostad redan första kvällen och var redan inne när jag kom tillbaka med Lohman-gänget. De nya hade nog inte fått något att äta idag så de var hungriga, gick direkt till foderbehållaren och åt så det stod härliga till!




När sedan Blomme-hönorna fick korn på dem blev det slagsmål. Antar att det är normalt och hoppas att rangordningen ordnar sig utan att blodvite uppstår. Fast Tocken höll sig undan, han är inte så gammal och är ensam herre för första gången, stackaren.



Nu får samtliga höns vara inne några dagar så det blir en flock av dem.

Den nya tocken

Det var lättare att fotografera den nya tocken i dagsljus idag, han poserade minsann!



Det tog en liten stund för hönsen att fatta att de skulle gå ut genom den lilla luckan i sin nya bostad, istället för den stora dörren de är vana vid!




Tocken har ännu inte tagit kommando över flocken, de är vana att vara utan tupp sedan några månader. Den första blev folkislken och därmed nackad. Nästa tocke föll död ner, bara så där, en dag.

Just nu har alla hönsen struntat i den nya tocken och tar sig ett sandbad på andra sidan huset, och det har tocken inte förstått så han går och galer helt övergiven på gårdsplanen. Han hittar väl dem vad det lider, eller tvärtom.

lördag 7 januari 2012

Ny bostad åt hönsen

Idag har jag röjt ut och städat upp och gjort i ordning en ny bostad till hönsen. Rummet i en av längorna har hyst höns förut så där finns pinnar att sitta på och en behändig lucka att släppa ut hönsen genom.

Fram till nu har hönsen haft ett helt hus, alldeles för stort för 9 höns, så nu blir det mycket lättare att städa ut gödsel och så.

En städning, in med ny halm, skruva upp foderbehållare och sätta in redena var faktiskt allt som behövdes göras. Och en ny lucka, men den fixade Mannen. Finns dessutom belysning så nu kanske jag kan få hönsen att börja värpa igen genom att ha lampan tänd så dagen blir lite längre. Annars värper de inte förrän dagsljuset är tillbaka under längre tid på dagen.

Vår lille källing var i vanlig ordning väldigt nyfiken och första djuret att kolla in bostaden.






Sen var jag hos en av grannarna och fick en ny tupp. Han är inte så gammal och fortfarande ganska liten. Första kvällen häckade han mest i en hörna där han fick vara i fred för hönsen som faktiskt jagade honom, vi får väl hoppas att han kan fylla sin funktion vad det lider.



När allt var iordningställt och tocken installerad bar vi in hönsen. Det var lättast att låta dem somna till och sen bära dem. Vi försökte locka in dem tidigare men det gick inte.



En av hönorna har alldeles för mycket fjädrar på huvudet. Vi klippte henne första sommaren för hon såg inte vart de andra tog vägen och blev lämnad ensam. Det är nog dags att frisera henne igen.



Jag gillar verkligen att ha höns! De är trevliga och kräver inte särskilt mycket jobb. Och äggen är nåt helt annat än köpeägg!

torsdag 5 januari 2012

Varma men inte så sköna

Nästa par innetofflor är klara, den här gången stickade i Kauni. Det garnet tovade mycket snabbare, tur jag bestämde mig för 40 grader och inte provade 60 som jag tänkte efter att de jag stickade i Raumas finullgarn tog så lång tid på sig! Annat garn - andra förutsättningar, bäst att gå försiktigt tillväga innan man vet!



De här kunde varit sköna att ha på sig om jag inte gjort som det stod i beskrivningen och virkat runt sulan före tovning. Den virkade kanten hamnade nämligen under foten och känns när man har dem på! Jag har dragit i sulan för att få den bredare men det räcker inte riktigt. Enligt beskrivningen skulle man virka ganska långt in och jag har gjort som det stod...

Det virkade har heller inte krympt lika mycket som det stickade, så kanten krullar sig. Lite störande tycker jag.

Har ett par till på gång...

onsdag 4 januari 2012

Innetofflor

Jag glömde virka runt sulan innan jag tovade de här, så nu har jag sytt i efterhand istället. Det behövdes verkligen för att de skulle få lite form. 

Broderiet är jag inte så nöjd med, får kanske göra lite till så det inte känns så stympat. Jag vaxade garnet när jag broderade och det var bra, mycket lättare och inte så mycket slitage på tråden. Ska minsann prova det på yllebroderi också!




Stickade i Raumas finullgarn och tvättade på långt program i 40 grader två gånger. Ska göra fler och prova att köra på 60 grader så kanske det räcker med en omgång i maskinen.

måndag 2 januari 2012

Smygmaskvirkat och filtat

Gillar de här färgerna. Dessvärre fick de vara för länge i tvättmaskinen - foten sitter bra men skaftet är för trångt. 

Efter tips från stickande kamrat ska jag klippa upp dem, fick förslag på knapp men jag tror jag sätter i blixtlås, det kan nog bli lite småtufft.




Har använt rester av ryagarn och jag har mer så det ska bli fler innetofflor i olika modeller. Fast nåt mer par smygmaskvirkade också, det är himla roligt att göra och går ganska snabbt. I alla fall om man inte byter färg så ofta.