måndag 31 oktober 2011

Halvvantar med blandad inspiration

Vi har lov från skolan och jag tänkte göra massor, men så börjar jag med förkylning och orkar ingenting. När man inte ens orkar sticka då är man faktiskt riktigt sjuk!  Fast idag, på andra dagen, har jag i alla fall orkat sticka.

Har börjat på halvvantar som är inspirerade av Latvian fingerless mittens. Gillade halvflätorna som gör att uppläggningen blir stadig och fin och flätan som markerar handleden, så de har jag behållt från det lettiska mönstret. Mönsterbården är däremot Fair Isle, och ytmönstret med kuber är lettiskt (såvitt jag förstår). Hittade ett mönster som liknar det i de förra halvvantarna, fast utan att behöva sticka med 3 färger på samma varv! Och så vill jag ha en tumkil för bättre passform, men jag har strulat till det med mönstret i den, inte helt ovanligt för att vara mig...


Jag har använt samma färger som i provstickningen i förra inlägget. Färgerna blir ibland jättekonstiga, det är de här som känns riktiga. 

Efter de här ska jag tillbaka till att avsluta ufon, det kändes nämligen väldigt bra!

lördag 29 oktober 2011

Fair Isle-provstickning

Jag har tidigare köpt en del Rauma finullsgarn i bruna och röda färger, lite grönt och lite gult, men det jag tänkt göra blir nog inte av. Så nu har jag istället provat Fair Isle-mönstring för framtida bruk. Ett par halvvantar ska det bli direkt, men längre fram en kofta också.





Det råder lite begreppsförvirring kring bl.a. Fair Isle och stranded knitting. Så här anser jag att det förhåller sig:
  • Stranded knitting = mönsterstickning med flera färger där trådarna följer med på baksidan hela varvet, till skillnad från intarsiastickning. Vi brukar säga flerfärgsstickning.
  • Fair Isle = stranded knitting som framför allt karakteriseras av sättet att mönstra med bara 2 färger på varvet, färger som vandrar och speglade motiv. Dessutom att det är rundstickat med steekar som man klipper upp. 
Om man håller båda trådarna i vänster hand eller kastar garnet med höger hand har egentligen inte med något av de båda begreppen att göra; i båda fallen går det bra att använda det sätt man är mest bekväm med. Att Fair Isle har kommit att förknippas med att kasta garnet från höger hand tror jag handlar om att det är det sätt de flesta använder där. Men jag tycker inte att det måste vara stickat med den tekniken för att kallas Fair Isle, det är mönstringstekniken som är det viktiga och inte sättet man håller garnet på.

fredag 28 oktober 2011

Oooops!

Efter att ha stickat i 35 år har jag i alla fall lyckats sätta tummarna på olika plats! Min kollega som får de här tycker det är ganska skönt att ingen är perfekt! Och hon tycker inte att jag ska sticka om den ena, de passar bra i alla fall!




Själv tycker jag om färgerna. Stickat i Rauma finullgarn som finns i mängder av fina färger. Ett mycket trevligt garn att sticka i!

torsdag 27 oktober 2011

Glimåkra vävdagar

Idag började Glimåkra vävdagar. Där brukar finnas mycket garn av intresse även för stickning, men i år var det klart färre garntillverkare än det brukar. Orsaken sas vara att det nyss varit mässa i Borås. Synd tycker jag som för första gången gick därifrån utan att ha handlat garn!

Det var nästan bara Hedängen som hade stickgarner. De flesta var i vandrande färger och det är jag mest trött på. Det tvåtrådiga enfärgade hade de glömt hemma... 
Det fanns också ull i massor av färger men det är för mycket jobb...

Där fanns ändå en del intressanta saker att titta på, och handla. Jag tyckte särskilt om Lisa Johanssons kuddar och muddar i skinn. För en gångs skull var inte allt i pälsfår, utan här fanns fällar från finullsfår! Vi har planerat att korsa in Leicester och det tyckte Lisa var en bra idé, blir fina fällar av det! Lisas hemsida finns här för den som vill titta mer.


Muddarna med tryckt mönster var det enda av Lisas alster som inte var från svenska får. Jag förstår att pälsen från tibetanska får (hoppas jag kom ihåg det rätt) är svår att motstå, den var verkligen fin!



Vävdagarna har öppet fredag 10-17 och lördag 10-15. 

onsdag 26 oktober 2011

Färg!

När jag kom hem från jobbet i höstrusket igår kände jag att nu måste jag ha lite färg i tillvaron, alltså dök jag ner i garnlagret och kom upp med en massa röda garner. Efter ett antal överväganden fastnade jag för muddarna från magasinet Knitting Traditions



Har för första gången stickat lettiska detaljer som kanten nedtill och bården i rött/grönt ungefär mitt på mudden. Dessutom har jag provat att sticka med 3 färger på samma varv genom att hålla 2 garner i vänster hand och 1 i höger hand. Det gick faktiskt riktigt bra, hade lite för hård spänning men det får man väl räkna med första gången tänker jag. Stort tack till Eva med bloggen Tålamodspåsen som i en kommentar tipsade om det sättet att sticka med 3 färger!

måndag 24 oktober 2011

FO: Abigail

Ännu ett ufo transformerat till fo!

Min syster frågade härförleden vad som menades med ufo, och det är ju inte riktigt den gängse betydelsen utan i de här sammanhangen en stickterm som man kanske inte ska ta för givet att alla hänger med på. Ufo i sticksammanhang betyder UnFinished Object och alls inget flygande objekt, tvärtom ligger det ganska stilla i sin korg...


Abigail är ett mönster från Vintage Modern Knits, trevlig bok men de här halvvantarna är jag sådär nöjd med. Det blir som en valk på mitten där mönstret skiftar. Och jag har stickat ojämnt. Behövde sticka lite tight för att de inte skulle bli för stora i det här garnet och det orkade jag inte hålla jämnt genom hela stickningen. Dessutom har jag låtit dem ligga så där ett halvår, och då blir det sällan samma spänning på garnet när man tar upp stickningen igen.

Tycker nog att de var bättre i bokens färgställning. Där var de lite mer romantiska. I min färgställning blev de lite intetsägande, lite som vilket mönster som helst.






Jag tröstar mig med mina Selbumönstrade i förrförra inslaget, de tycker jag verkligen om!

lördag 22 oktober 2011

Taygete klar!

Den här sjalen var ganska snabbstickad och jag tycker den blev fin. Den är inte så väldigt lång mitt bak - eller mitt fram om man så vill - så den passar bra att vira runt halsen. Fast snibbarna är lite väl långa. Har börjat på en till i rött/lila som jag därför gör lite kortare snibbar på. 






Håller faktiskt på med fler ufon! Snart ska jag med sann glädje och ingen ångest alls kasta mig över nya projekt!

torsdag 20 oktober 2011

Selbu-rosor

Så skönt det känns att avsluta ett och annat ufo!



De här Selbu-mönstrade halvvantarna började jag på i februari, och även om det är tunt garn och tunna stickor så har de mest legat halvfärdiga sedan dess. De var lite provlapp inför en kofta i den här färgställningen. Fast till koftan valde jag lite enklare ros som inte kräver lika många snoningar, framför allt inte av båda färgerna på samma varv.

Det är ju inte allt man blir nöjd med, men de här gillar jag! Sitter väldigt skönt på handen!


Köpte ett häfte om Selbu-stickning för ett tag sedan och det är därifrån jag tagit mönstren.

Garnerna har jag köpt i Shanghai, de svarta och lila är väldigt mjuka medan det grå har lite mer rå ullkänsla.

söndag 16 oktober 2011

Rugghönor

Hönorna ruggar och en del av dem ser helt förfärliga ut. Det gör ju inte så mycket, värre är att de inte lägger så många ägg. Det här är första gången jag har höns så jag vet inte riktigt hur de brukar bete sig. Hörde att det kunde bero just på att de ruggar. 

Undrar om äggproduktionen inte kommer igång förrän till våren då... Någon som vet?







De svarta Kochinhönorna är däremot riktigt fina nu! De är betydligt pampigare än när vi tog hand om dem. Fast de lägger i princip inga ägg alls, så det ligger i farans riktning att de slutar som middag oavsett hur vackra de är.

fredag 14 oktober 2011

Taygete

Nu har jag visserligen tänkt mig att avsluta en del ufon innan jag fastnar på fler projek, men....

Jag kunde inte låta bli sjalen Taygete! Började för kanske två veckor sedan och har mest stickat på tåg och när jag behövt vänta någonstans så jag har inte kommit så långt. När det randiga partiet är klart ska den få en spets i nederkanten, i grått, och sen avslutas den med en uddkant, i svart.


Såhär ser den ut i beskrivningen. Mönstret är från Ravelry. På ravelrysidan finns bilder på många fina färgställningar. Jag kan tänka mig en färgglad också!

torsdag 13 oktober 2011

Poems of color

Fick en bok från Adlibris igår, en bok om Bohusstickning med det synnerligen passande namnet Poems of color av Wendy Keele. Boken tar upp historien kring Bohusstickning och portätterar några av kvinnorna bakom designen, mycket intressant. 
Den innehåller så klart också några beskrivningar, fast kanske lite färre än jag hade väntat mig. Några av plaggen saknar dessutom bild på hela plagget.

Bilderna är annars en stor del av behållningen med boken. Fina, gamla, välvalda. De ger en bra bild av Bohusstickningens design, inte bara av den tröja med mönsterstickning i oket som blivit traditionens signum och som syns på omslaget.

Att Bohusstickning kan jämföras med Fair Isle-stickning förkastar dock författaren (som inte är svensk utan amerikan). Teknikerna skiljer sig nämligen helt åt.

Till min förfäran upptäckte jag att många av mönstren har både 3, 4 och 5 färger samtidigt! Efter norskkoftan som nyss blev klar har jag ju svurit på att aldrig sticka med mer än 2 färger åt gången! Nåja, antingen får jag väl förändra mönstret eller är jag väl inte sämre än att jag kan ändra mig.

För jag bara måste - förr eller senare - sticka något i denna underbara tradition!

måndag 10 oktober 2011

Viften

Det var många som tyckte om Viften igår på Gumlösa Höstbukett! Det är nog en modell som ligger i tiden. Marianne Isager har gjort modellen som finns med i hennes bok Japan strik



Själv är jag också rätt nöjd, fast man ser lite bred ut i den :-)  Jag har använt 1 tråd mohair ihop med 1 tråd ullgarn från Kina, med resultat att den är rätt varm. Funderar på att ha en knapp eller någon annan sorts knäppning.

söndag 9 oktober 2011

Årets utställning - med Viften

Nu har jag fått upp årets utställning av stickat, en kvart innan Gumlösa Höstbukett går av stapeln! Men Viften finns med! Den blev klar igår kväll, fler bilder på den kommer.

Tack alla som kom och tittade och pratade med oss! Jättekul att träffa er!




Mitt i alla förberedelser passade den lille källingen på att klättra upp i ett träd - högt upp. Jag har fortfarande inte fått ner honom, han får väl sitta där en stund tills han kravlar lite längre ner så jag når honom. Annars får vi plocka fram den lååååånga stegen!


Han tog sig ner själv!

lördag 8 oktober 2011

Gumlösa höstbukett

Imorgon är det Gumlösa höstbukett här i Gumlösa och Fjärlöv. De två byarna går inte riktigt att sära på för utsocknes som jag, de hänger ihop! 

Höstbuketten består av öppet hus hos många i byn som har olika professioner och hobbies som hör landet till. Man kan t.ex. hälsa på hos en keramiker, titta på tidsenligt miljövänligt avloppssystem, titta på grisuppfödning, besöka folkraceklubben eller klappa hästar hos Idyllens stuteri där det också finns trattkantareller till försäljning. 

Dessutom finns det en gårdsbutik och Skånska Vilt där man kan se vildsvin på riktigt nära håll. Trädgårdsvisning och hantverksutställning finns så klart. På skolan (nedlagd och numera snarast sockenhus) kan man fika och kolla hundmassage och -homeopati.

Och så kan man titta på fårklippning hos oss. Kan alltså bli en mycket trevlig söndagsutflykt!

Vi tog hem tackorna från sommarbetet eftersom de ska ingå i morgondagens begivenhet. De kommer så gärna bara man skramlar lite med knäckebröd eller foderpellets!




Väl hemma på gården flockades de runt mig, mest för att jag höll spannen.



Jag lämnade över spannen till Mannen för att kunna ta en bättre bild, men det blev lite si och så med det i alla fall.





För den som är intresserad att åka till Gumlösa finns här en karta med nummer där det är öppet hus. Gumlösa och Fjärlöv ligger strax utanför Hässleholm, man kommer in vid nr 1 om man kör mot Fjärlöv. Gumlösa kyrka, som är från 1191 och Nordens äldsta tegelkyrka, ligger vid nr 11.

måndag 3 oktober 2011

Intrikata mönster

Jag har alltid varit svag för geometriskt intrikata mönster och häromdagen shoppade jag loss på Ravelry. Köpte flera mönster från Woolhelmina, hennes mönster är helt fantastiska!

Det här var det första jag fastnade för:


Det här är originalet men det var inte färgerna jag fastnade för utan helt och hållet mönstret.







Blir helt annorlunda i annan färgställning! Den grafiska skalan med svart-grå-vit har alltid varit en favorit.

Fler färgställningar från olika som stickat finns på hemsidan Wooly thoughts


Köpte också mönster till den här kudden, Hexaflexagon, som är vikbar.  Färgernas placering ändras beroende på vikningen. Påminner mig om M C Eschers mönster som jag också alltid gillat.


Några av mönstren är stickade i vad som på Wooly Thoughts kallas för illusionsstickning. Den här filten tycker jag är fantastisk! Jag är mer bekant med tekniken under namnet Shadow knitting, fast jag har aldrig provat.  Kommer ihåg det från en kurs i japansk stickning på 80-talet! Och Vivian Höxbro har skrivit en bok om tekniken.


Kudden i fiskfjäll fick också följa med i köphysterin!

Det hela var alls inte dyrt eftersom det är rabatt just nu (25% om jag kommer ihåg rätt) med anledning av 25-årsjubileum.



Utöver allt detta finns på hemsidan helt fantastiska illusionsstickningar efter kända målningar och annat. Går knappt att beskriva så kolla in det på den här sidan hos Wooly Thoughts!

Måste måste måste bara avsluta några projekt innan jag fastnar i det här!

söndag 2 oktober 2011

Snart slaktfärdiga

Här hemma fungerar gässen som gräsklippare, fast inte i trädgården. De äter och skiter ungefär i samma andetag! Alla 19 gässen växer så det knakar så det blir mer mat än vi kommer vi att kunna äta upp själva.

Slakt är beställd till 5 november. Ska bli ganska skönt - de skiter så  förbannat. 





Vår lille kattunge växer också. Tror han är i den sötaste åldern just nu. Pigg och påhittig, så man fastnar lätt i att bara betrakta honom!



lördag 1 oktober 2011

Färdig kofta!

Vilken lycka att vara färdig med den här koftan! Själva stickningen har varit klar ett tag, men monteringen har i vanlig ordning blivit liggande.




På axlarn och ärmarna är det stickat med 3 färger samtidigt och det gör jag nog aldrig om, väldigt jobbigt var det. Fast jag tycker det blev en snygg bård. Det röda behövs faktiskt för att pigga upp det hela.


Tycker det här mönstret har väldigt fina detaljer, som mönstret nedtill på både livet och ärmarna.



Dessutom är jag glad att jag hittade de här knapparna i mina gömmor, tyckte de passade perfekt!


Insidan kan också vara värd att visa, jag har nämligen testat att sticka lite extra på ärmen som sedan viks över och döljer sömmen. Inte bara snyggt utan också praktiskt. Och alls inte svårt.




Beskrivningen till koftan finns i Norwegians Patterns for Knitting. Trevlíg bok, men usla teknikbeskrivningar.

Nu tänker jag raskt kasta mig över ännu ett UFO, har så många så till och med jag lider av det nu! Viften-koftan (mönster av Marianne Isager) är faktiskt också färdigstickad så den ska jag blocka direkt. Eftersom det är en konstruktion som kräver minimal montering finns faktiskt möjligheten att den blir klar rätt snabbt!