onsdag 29 september 2010

UFO-initiativ

Marias garnhändelser har tagit krafttag mot alla lösflygande UFO:n! Hon har dessutom gjort en länklista för alla som vill vara med. Med den här ufo-högen känner jag mig ganska självskriven...


Min ufo-hög består av:

1  Röd flätstickad kofta, inte så gammal, bara huvan kvar.
2  Paisleymönstrad kofta, inte heller så gammal men mycket kvar.
3  Grön kofta, kanter och montering kvar.
4  Röd tröja i Rowangarn, attans dyr, för långa ärmar och en ärm isatt med avigan ut, behöver justeras.
5  Vintagekofta, kom helt av sig för ett par år sedan.
6  Tröja med dominoruta, påbörjades i våras och ska helst vara klar till nästa vår.
7  Rosa sjal i kärleksknutar, bara kanten kvar.
8  Brun virkad kofta, påbörjades i våras när den förra tog slut, en favoritmodell av egen design.
9  Smygmaskvirkade strumpor som ska tovas, påbörjades förra vintern.
10  Dominoväska som saknar handtag.

Jag tänker göra som Maria och blogga en gång i veckan om ufona. Min förhoppning är att högen är avklarad till nyåret.

Det finns ju en hel del som jag är sugen på att starta så det vill nog till att ha rimlig målsättning om jag inte ska bli helt besviken på mig själv...

Just nu stickar jag strumpor med lånade stickor så de tänker jag göra färdigt den här veckan, ufo-högen tar jag mig således an från söndag.

måndag 27 september 2010

Julafton!

Två av de tre paket jag skickade hem från Shanghai har kommit fram! Tack vare att posten numera finns på utlämningsställe som har öppet även söndagar kunde jag hämta det redan igår!

Paketen innehöll böcker och garner, men jag hade glömt exakt vad så det var som julafton att packa upp dem!

Den här gången har jag köpt ett kilo av varje färg, himla retligt när det inte räcker och det inte har kostat mer än 70 kr kilot + 40 kr frakt/kilo. Finns ingen anledning att köpa för lite!


I de här paketen låg de tunna garnerna och ett antal stickböcker. Dessutom lexikon, serietidningar och böcker om kalligrafi. Och två skönlitterära böcker på kinesiska, men jag har några stycken sedan tidigare och hinner inte läsa allt eftersom det tar lite tid, så jag höll igen på den fronten.

Stickböcker höll jag inte igen på! Jo, kanske lite för det finns ju så mycket. Fast de japanska är faktiskt bättre. Hittade i alla fall en del som innehöll trevliga saker.



Den här klänningen blev jag stormförtjust i, den ska stickas av det milt gröna garnet.

Många reagerar på att det är västerländska kvinnor i kinesiska stickböcker, och det handlar så klart om kopiering. I Kina kopieras det mesta helt hejdlöst. En del plagg känner man igen från tidningar.

Beskrivningarna är till största delen diagram, men en del text finns det så klart. Och nu har jag lärt mig tillräckligt för att kunna läsa en stickbeskrivning! Inte utan att jag är lite stolt!

söndag 26 september 2010

Fårklippningskurs

Igår var jag och Mannen på fårklippningskurs utanför Båstad, i riktigt vackra omgivningar. Kursen, som arrangerades av bl.a. Skånes fårintressenter, var både bra och trevlig! Mannen kan i och för sig redan klippa, men det var fokus på klippning i klippstol vilket ju sparar ryggen, så även han hade en intressant dag.

Som vanligt när män arbetar är det en som jobbar och tre som tittar på... Skämt åsido, vi klippte i par och diskuterade emellan. När fåret står i klippstolen är man fri att ta paus, också en fördel med klippstol! Fåret har det bra där det står.


Tillägg efter fråga: klippbordet höjer man när fåret har ställts på det, en hävarm fixar lyftet!

Däreomot tyckte både jag och tjejen som är på bilden att det var lättare att klippa runt juvret och i baken när fåret sitter, man ser bättre var spenarna är, de vill man ju inte klippa av!


Att klippa rent i baken är också lite knepigt, det funkar i klippstolen men man får så klart vara försiktig. När det är fullt av ull som skymmer sikten är det svårt att se vad som är vad. Även fåret verkar tycka att det är den värsta delen av processen.


Gården vi var på har pälsfår, de var väldigt skimrande när de blivit klippta, fin glans i pälsen! Fast de var också betydligt benigare än våra finullsfår, det gjorde det svårare att klippa. Resultatet blev lite olika bra - det är inte så lätt i början - men den här tackan blev fint friserad.


Nu återstår att klippa våra egna får, 20 tackor och så många av de 40 lammen som jag vill ha ullen av. En del jobb...

tisdag 21 september 2010

Sox-feber!

På stickkaféet på Helylle är det den här hösten socktema, jag har bläddrat i lite böcker och blivit riktigt sugen på sockar. Här är tre som jag vill göra:


Den rätstickade är från Allt om Handarbetes Stickmagasin (augustinumret), stickad på två stickor med häl, den kan nog bli bra som innesockar i lite grövre garn, löst stickat och valkat i tvättmaskin. Den hundtandsmönstrade är från samma tidning (septembernumret) och till dem måste jag nog faktiskt köpa garn, tänker att fabel kan passa bra. De längst ner till höger är Djungle socks ur boken Think outside the sox som jag beställde efter att ha bläddrat i den på stickkaféet.



Riktigt trevlig bok med inspiration och tekniker som kan användas även i andra sammanhang.

Fast först kanske jag ska avsluta de virkade innesockarna som påbörjades förra vintern, de ska också in i tvättmaskinen för valkning.



Har en mössa som också stickades förra vintern och som bara har lite trådar kvar att fästa. Och knappar som ska kläs och sys på. Borde gå snabbt...


Trots alla ufo:n kunde jag inte motstå att påbörja Coquille-sjalen från Knitty. Garnet är från Marks & Katten och mjukt och skönt. Gillar att färgerna inte är skrikiga (fast det är ju inte svart utan mörkare grönt i verkligheten). Den här ska med på tåget på fredag när jag åker till Göteborg och bokmässan för första gången!



Det går faktiskt framåt med den röda koftan, är uppe vid halsen nu och ska fundera ut hur jag ska konstruera huvan. Ibland är det bra att inte vara för snabb i vändningarna!


Håller också på med en mössa i Karisma, men jag undrar om den inte blir för tung och varm så jag kanske lika bra kan riva upp den. Suck, sånt händer.

söndag 19 september 2010

Mera kofta

Nu har jag satt ihop ärmarna och livet på min röda flätstickade kofta och håller på med oket. Är nästan framme vid halsringningen, bara några varv kvar. Den här ska dessutom få en huva, men jag får fundera lite på hur jag ska utforma den för i beskrivningen ser den lite konstig ut så den behöver ändras.




Jag stickar med ett garn jag köpte när jag var i Peking i januari, samma kvalitet som den bruna och den gröna.




Idag är det valdagen och jag tänker sticka framför tv:n och datorn mest hela dagen. Man kan ju följa sammanräkningen på val.se!

Räknar med att komma en bra bit på koftan, kanske till och med hinner börja på huvan.

måndag 13 september 2010

Klara koftor!

Den ljusbruna koftan med krage i Wåhlstedts garn är klar, riktigt nöjd är jag med att jag lärt mig sätta i blixtlås.










Vet inte om jag visat den här sen den blev klar, det är ett litet tag sedan.











Eftersom lime-koftan har 3/4-ärm tänkte jag det passar bra med långa muddar. Stickade med falsk fläta.











Har lagt upp en flätstickad mössa, men flätorna framträder inte så tydligt i Karisma så det får nog bli en till när de nya garnerna från Kina anländer.









Blev så sugen på mönsterstickning så jag påbörjade en kofta till... Det ska bli paisley-mönster av det. Klart långtidsprojekt... Fast ärmarna tänker jag sticka på maskin.



Nu tänker jag fortsätta med den röda koftan som har legat på blockning, dags att sätta ihop delarna och sticka raglan. Ganska tjockt garn så det går hyfsat snabbt trots att det är flätstickning.

söndag 12 september 2010

Rune har anlänt

Det behövs en ny bagge för att förädla vår lilla fårflock. Den förra har gjort sitt och ska säljas.

Rune är vår nya bagge, han är renrasig finullsbagge med bra poäng på ullens kvalitet. Det är flera faktorer som är viktiga när man väljer bagge: hur många lamm det blir i kullen, hur bra de växer (för köttproduktionen), kroppsform (lång i kroppen är bra för det ger visst bra styckningsdetaljer), och så inte minst ullkvaliteten.


Vi hämtade Rune igår kväll. Transporten dokumenterades i transportpappren, registreringsnumret på släpet antecknades! Rune var vid gott mod när vi kom hem, ganska lugn och trevlig. Det bådar gott!





Idag släppte vi ut Rune på ett stycke som gränsar till de andra bagglammen, så han kan bekanta sig med dem innan de släpps ihop. Än så länge är Rune inte medveten om att bekantskapen inte blir så långvarig, och att han är den enda som kommer att vara kvar.















De var så klart nyfikna på varandra! Rune gick sen runt och sniffade in alla nya dofter. Han går just nu tillsammans med gässen och hönsen, och det verkar inte som han har sett dylika djur förut. Eller katter för den delen. Men han reagerar med nyfikenhet och blir inte skräckslagen så vi tycker han verkar vara en trevlig typ.