fredag 30 oktober 2009

Vargen är tillbaka!

I morse vaknade jag av vargbesök! Den stod faktiskt på vår gårdsplan innan den gick vidare på vägen. Stannade till och tittade lite på våra lamm, och spatserade lugnt vidare. Den här gången var det Mannen som lyckades ta ett foto.



Vi var tvungna att gå upp och titta till tackorna i skogen eftersom vargen kom från det hållet. Först hittade vi alla utom 3 lamm, och blev lite oroliga. Men de fanns också, hade bara kommit ifrån flocken.
Lite knäckebröd funkar bra som fjäsk!
På kuppen fick vi de samlade allesammans och passade på att ta hem dem till gården, det var ändå dags för det. Jag brukar gå före med fjäsk, och Mannen går efter och manar på dem. Men de är så vana nu och vet vart de ska så de gick rätt självmant.

onsdag 28 oktober 2009

Cabaret!

Det har inte blivit så mycket stickat i höst, mer än på tåget, eftersom jag hjälpt till att sy teaterkläder till Cabaret. Men nu är det snart dags för premiär! På lördag närmare bestämt. Det blir en föreställning fylld av 30-talsglitter och glamour! Jag har inte fotograferat och visat så mycket eftersom kostymören ville att det mesta ska bli en överraskning, men här är i alla fall en sidenklänning som Sally Bowles kommer att bära. Mer om Cabaret-föreställningen kan man läsa här.


Imorgon ska jag vara med på genrep, sen ska jag hålla i underhållet av kostymerna och laga om något går sönder. Det betyder tyvärr att jag missar stickkaféet imorgon också, nu längtar jag verkligen efter stickträffar!

söndag 25 oktober 2009

Inköpsdag

Igår besökte jag vävdagarna i Glimåkra. För en gångs skull köpte jag inte massor! Men två härvor av Wåhlstedts garn i färgen höströnn blev det, och en tvätttvål till siden/ull. Garnet ska nog kombineras med enfärgat i en kofta, tror jag.



Det blev också nya strumpstickor från KnitPro. Häromdagen köpte jag nämligen helt värdelösa i trä på Sländan i Lund, de var ojämna, inte raka och olika spetsiga. Garnet hakade upp sig på dem och det var allmänt jobbigt att sticka med dem. Tacka vet jag ordentliga arbetsredskap! Det grå ska bli väldigt långa torgvantar till en kamrat.

Efter Glimåkra körde vi söderut och tittade på ostfriesiska mjölkfår som vi kanske ska köpa in några stycken. De är mycket större än våra finullsfår och dessutom väldigt trevliga. Får väl se vad Mannen bestämmer sig för! Särskilt en tacka sålde i alla fall in sig, hon gick fram och nosade och "pratade" med oss hela tiden så ska vi ha några är hon en!

måndag 19 oktober 2009

Varierad klippning

Jag har klippt får för första gången! Resultatet blev så här:



Nej, det var ett skämt! Så här ligger det till: Jag behövde lite mer brun lammull för att få ihop 10 kg att skicka till spinning, så vi klippte några lamm igår. Eftersom de ändå ska slaktas snart la vi ingen tid och energi på att klippa mer än bara det som behövdes. De ser följaktligen mer än lovligt roliga ut! Särskilt den ena, som i ärlighetens namn fick lite för mycket kvar i baken...




Vi klippte baggen också, men han blev däremot ordentligt friserad. Han kan ju känna ett visst behov att se tilltalande ut inför flockens damer, så här i betäckningstider.

Jag har alltså verkligen klippt en del på lammen, men baggen var det Mannen som tog hand om.

lördag 17 oktober 2009

Långa muddar med falsk fläta

Den gulgröna koftan är nästan klar, och därmed för skrymmande för att ha med på tåget. Eftersom det är 3-kvartsärmar tänkte jag att långa muddar hade passat bra till. Och det är perfekt storlek att ha med på tåget. Jag gillar muddar med tummar och är nästan framme vid tumökningen på den första.

Flätorna är snabba, gör ett omslag och drar över istället för att göra riktig flätstickning. Eftersom de ska bli ganska långa har jag gjort fler avigmaskor mellan flätorna från början, och minskar ner till handleden.

Köpte nya stickor på stickkaféet i torsdags för att kunna börja på dem direkt. ProKnits är bra, spetsiga och hårda, och dessutom vackra. De här är väldigt korta och jag har inte riktigt vant mig vid det än. Får väl se om jag bestämmer mig för att tycka om dem eller inte!
Falsk fläta stickas så här:
sticka ribbstickning 2r, 2a
vart 4:e v görs ett omslag före de 2 rm, sticka de 2 rm och dra omslaget över dem

lördag 10 oktober 2009

Inget strumpgarn precis...

Tja, vad ska man säga? Man går på pumpen ibland... Borde väl i och för sig veta att det inte räcker med syntetinblandning för att det ska bli garn som håller till strumpor.


De här gosiga innestrumporna var det hål på efter en vecka, och efter två ser det ut så här.

Jag har Drops Karisma hemma, köpte det på rea, så jag ska prova med det istället. Vill gärna göra tjocka strumpor till julklappar eftersom jag har en möjlighet att hinna med då!

Ett annat alternativ är smygmaskvirkade + filtade, det brukar bli bra.

tisdag 6 oktober 2009

Ännu mera kofta

En timmes tågpendling om dagen gör sitt till för stickningen! Håller på med ännu en kofta av mina (underbart mjuka) garner från Kina. Den här gången blir det en Chanel-inspirerad variant. Formad i sidorna som den förra, men stickade i olika stycken för jag tycker att sidsömmarna ger lite stadga. Jag virkar ihop med smygmaskor och det brukar gå fort och utan problem.

Jag brukar sällan skissa utan ser det liksom framför mig för det mesta, men nu blev jag osäker på lång ärm med smal svart kant eller 3/4-ärm med lite bredare svart kant. Har landat på det senare och håller på med ärmarna nu.



På den här koftan har jag provat något jag aldrig gjort förut: bystinsnitt medelst förkortade varv. Även om stickade plagg är följsamma av sig själv kan det ju inte skada med ännu bättre passform tänker jag. Vi får väl se om det blir bra. Det blev i alla fall aningens knöligt med blockningen...



söndag 4 oktober 2009

Mera kofta

Nu kan vintern komma för nu har jag inte bara Gaughan-koftan klar utan också Rismarker från boken Japanstrik av Marianne Isager! Jag tycker den blev jättefin! Är absolut nöjd med den, förutom möjligen ärmisättningen. Stickade enligt beskrivningen genom att plocka upp i ärmhålet och sticka nedåt. Det blir lite klumpigare än en isydd ärm med ordentlig ärmkulle, nästa kofta blir det sån ärm på.


Garnet är från Kina, merinoull har jag lyckats uttyda att det står på banderollen. Och det känns verkligen så: lätt och luftigt, mjukt som bara den! Framkanten är virkad och det är nog bra om man ska sy fast blixtlås - det gick hur bra som helst.

fredag 2 oktober 2009

Ullrensning!

Nu har jag kontakt med ett spinneri i Danmark och ska skicka min ull dit. Men först måste den rensas lite bättre så det blir bra garn. Tar sin lilla tid kan jag säga!

Ska först skicka 10 kg (minimimängd) brun ull så jag vet hur garnet blir, innan jag skickar den vita ullen. Det är ett par månaders leveranstid, men jag bör ha garnet före jul. Det ser jag fram emot!

Och så är det dags att klippa tackor och lamm igen. Hittills har Mannen stått för klippningen men nu ska jag lära mig så vi kan hjälpas åt. Det är ju aningens påfrestande för ryggen bland annat.