söndag 30 augusti 2009

I-cord

Just nu hoppar jag från det ena till det andra känns det som. Igår plockade jag fram min domino-stickade väska, tyckte det var synd att den bara låg när jag kan ha användning för den. Fattas bara handtag.

Har funderat på hur jag skulle göra handtag och försökt hitta enklaste och snabbaste sättet. Tänkte först nylonband, men det kändes inte bra. Efter att ha provat virkat gav jag mig i alla fall på I-cord. Trodde det skulle ta lång tid men det visade sig gå ganska snabbt. Har inte gjort det jättejämnt precis men eftersom det ska filtas i maskin blir det nog bra ändå.


Det fiffiga med att sticka I-cord är ju att man kan sticka ihop det så det inte blir synliga skarvar. Och så vill jag ha band i alla hålen så det liksom väger jämnt när man bär den. Det blir nog faktiskt ganska bra det här!


fredag 28 augusti 2009

金瓶梅

...eller med bokstäver: Jin Ping Mei som är en roman från 1500-talet. I översättning betyder det ungefär Plommonblomman i den gyllene vasen (med viss reservation för missförstånd från min sida). Men namnet syftar egentligen på namnen på 3 kvinnor som har huvudroller som hustrur till den utsvävande Hsimen. Den svenska översättningen från 50-talet heter också Romanen om Hsimen och hans sex fruar.

Jin Ping Mei var förbjuden och tidvis belagd med både bötes- och prygelstraff i stort sett från den skrevs till kejsardömets fall 1912, men inte - som man kan förledas att tro - i första hand för dess erotiska inslag, utan framför allt för att den tar upp och avslöjar samhälleliga missförhållandena. Sådant har tydligen aldrig varit populärt i Kina.


Den här romanen är i allra högsta grad läsvärd fortfarande! Den börjar med att Hsimen förälskar sig i den sköna Gyllenlotus som dessvärre redan är gift. Han slår sig därför i slang med en skrupelfri äktenskapsförmedlerska och giftmördar den äkta mannen. Även Gyllenlotus är med i komplotten - Hsimen är nämligen både rik och bevandrad i älskogens fröjder. Den lokale likbesiktningsmannen mutas av Hsimen, men det finns ett problem till: den mördade äkte mannens bror är ingen mindre än den ryktbare tigerdödaren Wu Sung.


Så långt har jag läst och jag ser fram emot fortsättningen! Jag tror att romanen är filmad och om de inte gjort den rent pornografisk ska jag nog försöka hitta den nästa gång jag åker till Kina.

En liten notering om stavningen: På bokens omslag används ett äldre transkriberingssystem, idag skulle man stava enligt pinyin och då blir det Jin Ping Mei.

söndag 23 augusti 2009

Nytt nummer...

...av TwistCollective med mycket inspiration! Det finns bara för mycket jag vill göra!


Hittade en absolut supersnygg tröja som står väldigt högt på att-göra-listan för garnerna från Kina,






en häftigt snygg kofta som nog skulle bli bra i mitt eget garn (om jag bara blir färdig att skicka det till spinneriet)











och en dito snygg tröja till Mannen.
















Och strumpor i färger och mönster så man är beredd att slänga allt annat åt sidan!






Det kräver självdisciplin att titta i såna nättidningar!

fredag 21 augusti 2009

Sugen igen!

Var på trevligt stickkafé igår och blev sugen på Karins flätstickade strumpor med ganska lågt skaft, mycket passande till innesockar som jag alltid använder på vinterhalvåret.
Garnval, färg och form gör att de känns lite urtida, som om de suttit på Bockstensmannen!






Under två timmars samvaro lyckades jag bara sticka en enda ruta på domino-sjalen! Snackade en del så klart men jag fick också riva upp hela tiden för jag glömde minska eller minskade på fel varv, som förgjort! Och så svor jag rätt kraftigt över garnet som fnurrar sig hela tiden - jag blir galen!
Nu får jag nog lägga på ett kol om den ska bli klar i tid för målgång i VM! Har gjort ungefär halva, nu ska det bli en vinkel och sen ska spetsarna formas med virkning och tofs tänkte jag, fattas 1 1/2 ruta på den spets som är klar.

söndag 16 augusti 2009

Tack!

... för tipsen om knapparna i förra inlägget! Har bestämt mig för att följa Lenas råd och sätta översta knappen snett och med ögla uppe i hörnet. Ska försöka fixa det IDAG!!!

Har börjat på en sjal i dominoteknik i Noro sockgarn som jag inte kunde motstå att inhandla på förra stickkaféet. Den är min långdistansare i WM i friidrotts-stickning.


Färgerna är kanonfina, men garnet är entrådigt och fnurrar sig - fast inte lika mycket som det tjockare Noro Silk Garden. I alla fall tillräckligt för att jag inte vill sticka mer av det. Dyrt är det också.
Tänkte inte göra en 3-kantssjal utan en vinklad historia, får väl se om det fungerar.
Tar därmed en förhoppningsvis kort paus från koftan Rismarker, den saknar annars bara en ärm nu! Det är inte tänkt att den ska bli ufo för jag vill använda den i höst...

torsdag 13 augusti 2009

Hjälp!

Nu är jag verkligen på sluttampen med min Norah Gaughan-kofta. Och då uppenbarar sig ett litet knapp-problem. Jag har nämligen inte gjort knapphål på kragen som det står i beskrivningen!

Kragen ligger bättre när sidan möter nederkanten och inte upprättstående krage som i originalet. Men det funkar ju fortfarande med knapp på, och jag kan ju repa upp och göra om det sista på kragen, fast då ryker hopsömnaden också...

Alternativet är att sätta knappen snett, det är betydligt mindre jobb och lite otraditionellt men det är ju å andra sidan hela koftan.

Jag lutar åt att sätta knappen snett, men är tacksam för synpunkter!




söndag 2 augusti 2009

Favo-koftan är slut!

Det smärtar och jag vill inte det ska vara så - men jag tvingas inse att min absoluta favoritkofta är färdiganvänd. Den har hängt med ett tag, tror jag stickade den för 8 - 10 år sen, så det är väl inte så konstigt.

Livet är virkat men ärmarna stickade och det har varit så bra kombination, det virkade är tjockare och värmer bra medan de stickade ärmarna har varit mjukare än om jag virkat dem också.



Garnet är från en tidigare kollegas egna får, vilket ju också gör det lite speciellt för en.

Jag har inget mer kvar av hennes garn, annars hade jag gjort nya ärmar för det är mest de som är slitna. Det virkade livet lär hålla länge! Man kan ju möjligen göra om den till väst, men jag tror knappt jag kommer att använda det.


Det går framåt med koftan i kinesiskt garn, även om jag inte stickat så mycket den senaste veckan eftersom jag pluggar för en tenta (har en liten kurs som släntrar efter). Den kan nog också bli en favorit, fast i andra sammanhang tror jag.



Det blir nog till att virka/sticka en ny som den tidigare!

Ett litet tillägg efter kommentarer:
Mönstret till den grå koftan är mitt eget, om jag nu ändå ska göra en ny tänkte jag faktiskt skriva ner det samtidigt. Vem vet, det kan ju bli en tredje om ytterligare några år!