måndag 9 februari 2009

Beskrivning på näverstickning

Jag har förstått att näverstickning är något som flera skulle vilja prova, och det förstår jag för det ser ju rätt speciellt ut, och lite avancerat. Men låt inte det avskräcka dig, för när man väl gjort lite och ser hur det hänger ihop så är det bara räta och aviga maskor när allt kommer omkring! Det är en kul teknik, och lite beroendeframkallande: man måste bara sticka en ruta till!


Jag har försökt fotografera till beskrivningen av tekniken, men eftersom jag än så länge bara har min mobiltelefon så blir närbilder lite otydliga. En kamera är beställd och förhoppningsvis på väg och då byter jag nog ut bilderna, något ska jag ju testa kameran med! Hoppas de här bilderna funkar så länge.

Så här stickar man näverstickning:Använd rundsticka och lyft 1:a maskan på varje varv (utom det första på varje ny ruta) så blir det lättare att plocka upp maskor senare.

1:a rutraden
Lägg upp 8 m och sticka en ruta med 16 varv slätstickning. Börja med ett avigt varv. Sticka 15 varv (sluta med ett avigt varv).

Lägg upp 8 nya m efter sista varvet. Låt den första rutan sitta kvar på stickan och sticka en ny ruta på de nya maskorna, sticka 16 varv.










Fortsätt lägga upp nya maskor för varje ny ruta och sticka 16 varv på varje ruta .

















När du gör din sista ruta på 1:a rutraden stickar du 1 varv mindre = 15 varv. Eftersom du nu ska vända och sticka tillbaka behöver du sluta på rutans vänstra sida. (Jag har bara gjort 3 rutor på raden här)

Byt färg, men ta inte av garnet för du kommer tillbaka till samma ställe och kan fortsätt sticka 3:e rutraden med det.

2:a rutraden
Med den nya färgen börjar du på 2:a rutraden genom att plocka upp 8 m längs sidan på den ruta du stickade sist. Det är nu du har nytta av att du lyft den 1:a maskan på varje varv, för nu har du 8 kantmaskor och det är lätt att se var du ska plocka upp de nya maskorna.









Sticka 1 avigt varv med det nya garnet över de 8 upplockade maskorna (sticka inte in på förra rutan). På nästa varv stickar du ihop den sista m med den sista på rutan intill (ruta 2 i mitt fall) Sticka ihop i den bakre maskbågen så blir det snyggast.










Fortsätt sticka ihop de båda rutorna på vartannat varv tills det inte finns fler maskor (på ruta 2 i mitt fall).

Plocka sedan upp 8 nya maskor längs sidan på nästa ruta. Sticka en ny ruta på dessa och sticka ihop den med rutan före (ruta 1 i mitt fall).

















När du kommer till slutet av 1:a rutraden stickar du ihop med den allra första rutan, och då blir stickningen sammanhängande rund.










På vänsterbilden ovan kan du förhoppningsvis se hur man låter stickans slang sticka ut på sidorna. Även om jag bara gjorde 3 rutor i varje rad var det inte svårt eller trångt att sticka!

3:e rutraden
Efter rutan som binder ihop varvet börjar du på 3:e rutraden med den första färgen (garnet hänger där du är nu) och fortsätter plocka upp och sticka rutor som lutar åt andra hållet.

Den här provlappen gjorde jag när jag lärde mig tekniken i mitten av 80-talet, och det är första gången jag har nytta av den!
Vill du ha en rak nederkant börjar du varje ruta på 1:a rutraden med 2 m och ökar 1 m i ena sidan vartannat varv tills du har så många maskor som du vill ha. För man kan självklart göra rutorna så stora eller små som man vill, man stickar bara dubbelt så många varv som man har maskor så stämmer det.

Lämna gärna en kommentar om något är otydligt !


25 kommentarer:

Efwa - Medea sa...

Är det de här som på engelska kallas Entrelac? Jag har precis skrivit ut en beskrivning för att testa men nu kan jag ju testa din beskrivning i stället. =)
/Efwa

Annika Odelstav sa...

Ja, det är det, slog upp det för säkerhets skull innan jag svarade för det är ett nytt ord för mig :-)

Janette Millbom sa...

All lycka till dig som delar med dig på det här viset!! Ska länka till ditt inlägg om jag eller ngn annan behöver det i framtiden :-)

Mia stickar sa...

Det där ser spännande ut, måste provanån dag!

kinkin sa...

Tack för en mycket bra beskrivning både i ord och bild. Hittade den efter att ha tillbringat ett par timmar på bibblan utan resultat. Än en gång tack för att du delar med dej.

Camilla sa...

Tack för beskrivningen den har jag skrivit ut och kommer att prova det ser spännande ut och kanske lika enkelt som strumporna jag håller på att sticka ha ha som sagt övning ger färdighet

Susanne sa...

Tack så jättemycket för att du delar med dig av all din kunskap! Fång med blomster i tanken till dig.

Efwa - Medea sa...

Nu har jag testat att sticka Entrelac/Näverstickning men min beskrivning har trianglar i början, slutet och på kanterna. Kul att man kan variera på massa sätt.
/Efwa

Betsy sa...

Tack,tack vad du är snäll! Har försökt utan någon beskrivning och det gick inget bra. Nu ska jag köra på igen.
Du hamnar hos mina favoriter och på min blogg./Rebecka

Tant Kofta - Lotta Blom sa...

En så bra och välskriven beskrivning! Det märks att du arbetar med lärande om dagarna.
Tack från Koftan

Annika Odelstav sa...

Tusen tack! Jag tycker det är kul att göra sånt här, och ännu roligare blir det med era kommentarer!

Kram på er!

fale artut sa...

Så Fale Artut du har gjort beskrivning, mycket pedagogiskt!
Välkommet, har inte provat än!

metmorphosis sa...

Hittade hit tack vare Fröken Slöjd som tipsade om att du hade gjort en beskrivning till näverstickning - Superbra! Ska absolut ge detta ett försök, för det blir ju så läckert tyckert!

Anonym sa...

Tack för att du delar med dig! Nu kan jag gå in i en ny stickdimension!
Margareta

Cecilia sa...

Googlade på näverstickning och fick fullträff direkt! Din beskrivning är så tydlig att jag inte ens tänker skriva ut den, man fattar direkt!

Stick och virksyster sa...

Vad snyggt det var och din beskrivning var lätt att förstå. Får prova även denna teknik. Det blir många projekt.

Hemskapat sa...

Jag ska gå en kurs i detta på Trassel i Täby, det ser onekligen spännande ut! Tack för din utomordentligt pedagogiska guide på din blogg! Vad snyggt det blir!
Agneta
www.stickkurs.se

landalamm sa...

Ja, det var mycket bra att du hade lagt upp beskrivning. Hade lärt mig tekniken lite grann, men glömde ju bort hur man gjorde när jag kom hem. Tack. Kika gärna in på min blogg, där jag bla nåltovar figurer.

vivan sa...

Hej! Tack för en bra beskrivning, har inte stickat näverstickning förut, nu har jag gjort en bit av strumpbenet och tror mej kunna teckniken nu. Tack mvh. Vivan

Annika Odelstav sa...

Tack Vivan (och alla andra)! Det gläder mig!

IngridJ sa...

Hej Annika!
Jag har lyckats med näverstickning efter ganska mycket kämpande. Jag har skrivit i min blogg om det:
(http://ingridspostit.blogspot.se)
Hoppas du kollar. Där är några bilder också.
Kul var det i alla fall och min lilla väska är jättesöt.

Eva sa...

Så kul att hitta detta!
Jag har anmält mig till en kurskväll med näverstickning i Sthlm 19/9 så det var spännande med lite "förkik";D
(Ramlade hit från Hedig handarbetar)
Tack för god beskrivning!

Lisbeth sa...

Tack för en enkel beskrivning
det blir så fint

Monica sa...

Hej Annika
Har i dag skrivit ut hur man stickar näverstickning och ska nu försöka mig på det. Tack för beskrivningen den verkar vara lätt att fälja.

Renée sa...

Hamnade här av en slump. Sökte näverstickning och blev så glad när jag hittade hit.
Skriver nu ut mönstret och sedan är det bara att försöka sticka.
TACK