lördag 29 november 2008

Olika sorters mosaikstickning

Sista veckan före premiären och jag syr i stort sett hela tiden. Ibland kollar jag på repetionerna för att se hur kläderna funkar och vad som fattas - och då stickar jag.

Har provat olika sätt att sticka mosaik. Slätstickning, rätstickning och en kombination med slätstickning i botten och rätstickning i mönstret. Då ligger mönstret lite som i relief, blev inte alls dumt.

Mina smådjävlar försvann ju rätt mycket i det rätstickade så jag gjorde ett annat mönster som nog passar bättre till rätstickning.
Nu provar jag smådjävlarna i kombinationen slät- och rätstickning och med lite mer kontrast på färgerna. Har inte kommit så långt på den, några varv bara som syns på bilden.


onsdag 26 november 2008

Sista natten med gänget

I morgon bittida kommer slaktbilen. En del av bagglammen kommer tillbaka som kött, och några ska vidare till Tranås för skinnberedning. Bruna fällar blir det.

I natt är samtliga får inlåsta, bagglammen för sig och tackorna för sig. Och Baggis blir hädanefter ensam herre på täppan.

Det har varit en hel del rymningar och vid den senaste skedde utbrytningen i närheten av kökslandet. Rotsellerin hade ingen blast kvar, det kan man ju leva med eftersom det är roten som skördas. Tack och lov hann de inte så långt på purjolöken. Trots deras eskapader lär jag sakna dem. Tur att det kommer nya till våren!





tisdag 25 november 2008

Baggen ska bli far till alla barnen...


Häromdagen hämtade vi hem en ny bagge, färskt blod till flocken är det tänkt. Baggen har varit inomhus ett tag (därav att han är ganska skitig) och fattade genast galoppen när han släpptes ut bland våra tackor.Vi hade tingat honom innan bagglammen började rymma in till tackorna, nu hoppas vi att de lämnat lite jobb åt nya baggen.

Tänkte döpa honom till Baggis, om vår kamrat med samma smeknamn inte misstycker. Baggen är liksom kompisen väldigt trevlig. Inga likheter för övrigt.

måndag 24 november 2008

Fler mosaikdjävlar

Hinner ju inte sticka så mycket så jag utnyttjar varenda kafferast på jobbet... Men idag satt jag och kollade på en 2:a klass - och kunde sticka samtidigt så jag har gjort en till provlapp i mosaikstickning. Valde de små djävlarna och gjorde rätstickning. Det blev mycket fastare än slätstickningen och det ska bli kul att se hur det uppför sig när det blir filtat.


söndag 23 november 2008

Mosaikstickning = lyfta maskor

Håller på att sticka prover i mosaikstickning, när jag hinner för teatersömnaden. Vill testa att filta i tvättmaskinen och sy väskor av det.

Tekniken är busenkel. Den kallas också ”lyfta maskor”, som hos Marias garnhändelser som har gjort muddar i tekniken.

Principen är att man stickar 2 varv med färg 1, och lyfter de maskor som ska vara i andra färgen. Sedan stickar man två varv med färg 2, och lyfter då maskorna i den första färgen.

Det som är viktigt är att mönstret bygger på att den färg man stickar med dominerar, så det bara blir några få maskor att lyfta. I den japanska mönstersamling som jag är lycklig ägare till är det oftast bara en maska att lyfta åt gången. Jag är helt såld på de invecklade mönstren som inte alls är svåra!

Den provlapp jag håller på med nu är i slätstickning, men det går att göra rätstickning också. När jag experimenterat färdigt tänker jag absolut göra mönster av det här! Fast det blir ju efter teaterpremiären… Nåja, knappt två veckor dit.


torsdag 20 november 2008

En sån sprätthök!


De närmaste två veckorna lär jag inte hinna sticka så mycket eftersom alla kläder till teatern måste bli färdiga. Det mesta är klart eller nästan klart, men det är alltid så att det finns saker kvar in i det sista.

En av pjäsens huvudpersoner har större delen av sin stass färdig. Hans röda sammetskavaj saknar än så länge ärmar. Men visst blir han ganska sprättig?

Ska bli kul att se hur allt gestaltar sig på premiären!

onsdag 19 november 2008

Oscars djävla tröja i mosaikstickning

På 80-talet köpte jag en japansk bok om mosaikstickning och stickade en tröja till Oscar, då ett par år gammal, med mönster av små djävlar. I familjen hade vi väldigt roligt åt tröjan och brukade skämtsamt säga: Oscar, var har du din djävla tröja? Jag har inte kvar den, för när den blev för liten för Oscar gav jag den till kusinerna som tyckte mycket om den.





De senaste veckorna har jag tänkt en del på boken och tyckt det skulle vara kul - och kännas modernt igen - att ta upp mosaikmönstren. Och när jag idag tittade in på Berroco, så finns det där! Kuddar i mosaikstickning med samma mönster som jag har i min gamla bok! Det måste väl betyda att man har lite känsla för vad som ligger i tiden? Tycker kuddarna är kanonhäftiga!





Just min bok finns väl inte att köpa, men Amazon har en bok om mosikstickning som just nu finns i 3 begagnade ex.

måndag 17 november 2008

Liftartröjan


Det var en gång en liftare i Holland på 80-talet som gav en tröja som tack till chauffören. Chauffören gillade inte tröjan så han gav den till sin syster. Systern var bara 160 cm lång så hon drunknade i den och la undan den. Tills kompisen Anna en dag klagade över kylan och ville ha en varm tröja. Nu används den flitigt av Anna som hjälper till att sy teaterkläder till Revisorn.

Och jag vill göra en sån! Mönstret känns så modernt och så vackert, välkomponerat. Jag stickade en röd i den stilen i början av 80-talet eller kanske till och med slutet av 70-talet, men den jag inte kvar. Men efter premiären 6 december, när alla teaterkläder är klara, då ska jag sticka massor! Tröjan är lagd till önskelistan.

söndag 16 november 2008

Birdie-vantar på g...

...eller vad man nu ska kalla det när det lilla jag hunnit sticka idag faktiskt ska repas upp. Behöver ett snäpp tunnare stickor för att det ska bli bra. I alla fall glad att jag inte kom så långt.

Har valt garn från det lilla lagret. Det svarta är Kampes 2-trådiga, det röda Raumas Finullgarn och det grå är Borgs SN2 som inte finns att köpa längre.

Mönstret från Jorid Linvik är jättefint och jag har bestämt mig för att köpa mönstren till både grod- och kattvantarna också.

Ska jag vara lite kritisk så är det inte helt perfekt mönster att sticka med två färger. Båda färgerna har nämligen flotteringar som man behöver binda, och det är klart enklare när bara det ena garnet behöver snos. Jorid tycker att man ska sno över fler än 5 maskor, men det tycker jag är för lång flottering, jag kör med 3 som mest. Snor jag onödigt ofta? Tycker i alla fall resultatet är värt det.

Kul att sticka mönster i alla fall! Blir nog lite julklappar.

lördag 15 november 2008

Mammas gamla råtte-päls

Har sytt teaterkläder precis hela dagen. Tittar längtansfullt på garner och stickprojekt - och på pallen som jag nyligen klädde om med mammas gamla råtte-päls (opossum, men råtta låter liksom fräckare) som blir symbolen för att få ägna mig åt roliga och kreativa infall istället för det jag måste. Mamma gillade vad jag gjorde med hennes päls så hon skänkte mig en minkpäls också, en hellång med massor av material. Kanske får jag den andra minkpälsen också, sånt kan man ju i alla fall inte klä sig i.




fredag 14 november 2008

Häftiga vantmönster


Jag har gått med i en KAL på ravelry, ska sticka Jorids vantar. Alla deltagare får ett av hennes mönster med älgar. Hon har flera fina mönster att sälja men jag gör nog gratismönstret med fåglarna, för det går snabbast att komma igång. Och jag gillar verkligen att det är bara lite rött i dem! Flera på stickkaféet på Helylle blev förälskade i grodvantarna, och visst är de läckra! Kattvantarna går inte heller av för hackor tycker jag.

Som kronan på verket målar hon får, och den här fårmålningen föll jag pladask för, den har nämligen blinkande ögon som tyvärr försvann när jag la in den här, så kolla in den på dess ursprungliga plats här.


Bilderna finns på Jorids hemsida , men hon har en stickblogg också.

onsdag 12 november 2008

Fy farao för fickor



Det är alltid nåt som blir fel när jag syr kläder, men ikväll var det som förgjort. Av 4 fickor blev 3 fel. Nr 1 blev för liten för jag misstolkade mönstret. Nr 2 sydde jag upp och ner och går alltså inte alls att använda. Nr 3 blev bra (bilden överst) och då tänkte jag: Japp, nu har jag kläm på det här. Nr 4 placerade jag fel och fick flytta med resultat att det är sicksack synligt där jag lagat eftersom jag hann klippa upp hålet innan jag såg det... Nu är det som tur är teaterkläder så det kommer inte att synas på håll, men det är f-n så RETLIGT. Tror i alla fall att snubben blir rätt snygg när han får rutiga byxor och röd sammetskavaj på sig på scenen. Snubben heter förresten Björn Mauritz och är himla bra på scenen.

Mycket roligare är att Karin har stickat och filtat en hatt som efter lite duster med tovningen blev jättebra!















måndag 10 november 2008

Virkat, tovat och broderat

Vågade faktiskt tova i maskinen! Förra gången blev det skosulor… Körde de på fintvätt 40 grader och som tur var avbröt jag och kollade drygt halvvägs, annars hade det nog blivit skosulor igen. Nu blev jag ganska nöjd, tycker färgerna och strukturen gör att de känns lite ursprungligt rustika.

Har ruggat de lätt. Eftersom jag nyss flyttat hittade jag så klart inte någon av mina 3 borstar. Men det gick ganska bra med en diskborste.

Det minst sagt diskreta broderiet beror på att vantarna ska skickas till Äldsta Sonen i Shanghai och han ville inte ha mer än ”möjligen en prick”. Ska göra ett par till mig själv och då tänker jag nog flippa ut lite mer…

Tummen blir gärna lite trång (och då fryser man ju faktiskt mer) och dessutom blev de lite långa, så jag ska göra om mönstret. Sen kan jag ju dela med mig av det här, om någon är intresserad.

Förresten finns boken om smygmaskvirkning (som jag nämnde i förra inslaget om vantarna) att köpa på Helylle i Kristianstad.

söndag 9 november 2008

Mjukis-mudd


















Ännu ett mönster från Helylle och Queen Mudd. Jag gillar att de är lite långa och har tumme. Stickade i Rowan 4 Ply Soft och med kant i Pillpi.

Garnet är underbart! Maskorna framträder väldigt distinkt, kanske lite svårt att se på bild när det är svart. Vill ha ett par grå också, men den färgen var tillfälligt slut.

Houdini-får...

















I lördags morse gick Mannen upp med bagglammen till skogsbetet, för att hålla dem åtskilda från tackorna. Där stannade de - ungefär en timme. Nu är alltså alla tillsammans igen, och den planerade betäckningen har gått åt skogen.

Baggarna skulle vara slaktade för ett tag sedan, men Scan har lång väntetid. Vi ska lära oss slakta själva, för husbehov...

fredag 7 november 2008

I väntans tider...

Vi samlade in och delade fåren innan vi åkte till Kina. Från sommarbetet lockades de till stallet där vi sorterade efter kön, varefter tackorna kördes tillbaka i vagn.
















Och när vi kom hem gjorde vi om samma operation. Bagglammen rymde nämligen kvällen före vår avresa och då fanns inte tid att separera dem. Så nu väntar förmodligen de flesta tackorna på resultatet av baggarnas framfart…












Ikväll väntar de dessutom på veterinären, instängda i stallet. Blåtunga har spridit sig i hela Skåne och samtliga ska vaccineras. Ja, utom de som ska slaktas förstås. Så nu väntar både tackorna och jag på en försenad veterinär. Också ett sätt att tillbringa en fredagskväll…














onsdag 5 november 2008

Flygplansvirkning

Införskaffade en virknål i plast för att klara säkerhetskontrollerna på flygplatserna. Virkade vantar i smygmaskvirkning, enkelt och går snabbt med stor virknål och ganska lösa maskor. De ska tovas innan de är helt klara. Och förmodligen blir det något broderi också.




Mönstret jag använder är gammalt, från en tidning, men det finns en bok av Kerstin Jönsson med många beskrivningar. Den verkar inte finnas på internetbokhandlarna men en del antikvariat har den då och då. Jag brukar kolla på bokbörsen och antikvariat.net.





Vantarna är till Äldsta Sonen, men egentligen skulle han ha de här gula i en massa olika restgarner. Färgerna flyter ihop fint när det blivit tovat.




Har alltid gillat att virka! Hemslöjden har gett ut Tid att virka som fortfarande finns att köpa. Har gjort muddar ur den. Och början till en filt. Fast oddsen är att den lär förbli ett UFO...









tisdag 4 november 2008

Hemma - med tyg och garn

Kina var en upplevelse! Vandrade på muren en sträcka som inte är så exploaterad och renoverad som den närmast Beijing, 8 km med strålande väder och sagolik utsikt. Men det var en ganska tuff vandring, bitvis är det ganska raserat och man får faktiskt klättra för att komma vidare.















Därifrån till ett pulserande, organiskt Shanghai är kontrasten enorm...



Med i bagaget hem hade jag 29 meter sidentyg och 2 kg ullgarn från inre Mongoliet, som jag hittade av en slump den sista dagen. Missbedömde hur mycket garn som skulle få plats i väskan, kunde haft mer. Men sonen bor ju där så han kan skicka mer. Priset var närmast chockartade 50:- per kilo.

Efter 18 timmars hemresa och arbetsdag på det är jag nu ganska trött, stickinlägg får vänta till imorgon...

lördag 1 november 2008

Shanghai Glamour rapport

Fantastiska dagar i Kina! Shanghai är till och med bättre än Peking! Och Äldsta Sonens dator har prickar...

Köpte 20 meter sidentyg idag och imorgon ska jag försöka hitta garn, kanske inte blir lika lätt eftersom sonen inte brukar sticka och följaktligen inte har koll på de inköpsställena.

Gårdagen avslutades på Glamour Bar vid floden, mittemot ett nattligt upplyst Pudong (södra delen av staden), klart häftigt! Sonens kamrater tog oss ut i Shanghai-natten och såg till att vi kom hem igen, otroligt trevliga!

Imorgon är sista dagen här, förtränger flygresan så länge jag kan - den tar 11 timmar...